meldkamerREGIO – Sinds politieagenten zijn gaan twitteren, wordt er vaker naar 112 gebeld. Dat stelt René, centralist bij de meldkamer. Een verklaring hiervoor is volgens hem dat ‘twitteragenten’ het alarmnummer in hun tweets (berichten zetten). De praktijk leert dat er met regelmaat naar het 0900-nummer van de politie wordt gebeld, waarbij een telefoontje naar 112 achteraf gezien toch handiger was geweest.

Wanneer 112?
Persvoorlichter Wim Erkelens legt uit wanneer er naar 112 gebeld mag worden. “Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Maar wat is dat nu? Bent u, of is iemand anders in gevaar? Bent u getuige van een misdrijf? Allemaal situaties waar u 112 voor kunt bellen. Maar het alarmnummer is er juist ook voor heterdaadsituaties. Hoort u midden in de nacht glasgerinkel bij de buren of ziet u verdachte personen in de tuin en de buren zijn net een weekje op vakantie? Ook dan belt u 112.”

Meteen handelen
Het is volgens Erkelens van de politie belangrijk dat mensen weten wanneer ze nu 112 en wanneer zij 0900-8844 moeten bellen. “Veel mensen bellen al wel bij levensbedreigende situaties. En dat is goed! Maar daarnaast kunt u onder andere ook bellen voor aanrijdingen met gewonden, mishandeling, beroving of vernieling op heterdaad. Door uw telefoontje kan de politie meteen handelen en actief werken aan het terugdringen van criminaliteit in de buurt.”

Heterdaadje
Ton, chef bij de meldkamer waar de 112-meldingen binnenkomen, vult Erkelens aan met: “Bij heterdaadsituaties kunnen we meteen iemand pakken. We hadden onlangs een inbraak heterdaad in Rotterdam Noord. Daar zag een vrouw drie verdachte personen aan de achterkant van de woning bij de buren. Ze belde meteen met het alarmnummer en binnen een paar minuten werden de drie verdachten aangehouden.”

Wanneer 0900-8844?
Hoe eerder u 112 belt, des te sneller kan de politie reageren. Het kan ook gebeuren dat er wel politie nodig is, maar dat de situatie niet levensbedreigend of op heterdaad is. In die gevallen belt u 0900-8844. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeerd geparkeerde auto’s, burenruzie, baldadig gedrag en geluidsoverlast.