raadsvergadering Alblasserdam [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Alle leden van de Alblasserdamse gemeenteraad zijn tegen de plannen van staalfabriek Nedstaal om asbesthoudend schroot te gaan verwerken. Dat bleek maandagavond 21 januari tijdens de raadsvergadering. Daarnaast wil de raad dat er een onderzoek komt naar de huidige uitstoot van het bedrijf en de daaraan gekoppelde vergunningen. Verder lieten diverse raadsleden weten dat zij het vertrouwen in Nedstaal en de Omgevingsdienst ZHZ zo goed als kwijt zijn.

Acuut probleem
Uit een onafhankelijk onderzoek, dat afgelopen week door burgemeester Blase werd toegelicht, blijkt dat de uitstoot van gevaarlijke stoffen als kwik, cadmium en fijnstof waarschijnlijk nu al veel hoger is dan volgens de vergunningen is toegestaan. Dat baart de raadsleden veel zorgen, zo bleek maandag. “Er is een acuut probleem. Hiervoor is diepgaand onderzoek nodig, om zodoende onze gezondheid te beschermen,” stelde Jacco Wesselius van het CDA. Volgens Ramon Pardo van D66 is haast bij verder onderzoek geboden. “Ik vraag me ernstig af of ik mijn kinderen wel wil opvoeden op vijfhonderd meter afstand (hemelsbreed) van deze fabriek.”

Vertrouwen?
De raad wil niet alleen onderzocht hebben wat er bij Nedstaal wordt uitgestoten, maar wil ook weten waarom de Omgevingsdienst al die jaren niet heeft ingegrepen. “Nedstaal heeft een serieus geloofwaardigheidsprobleem en de Omgevingsdienst let niet op. De huidige vergunning bevat allerlei lacunes. De administratie blijkt niet op orde te zijn en de huidige vergunning wordt niet gehandhaafd door de OZHZ. Deze Omgevingsdienst is ónze dienst. Daar moeten we toch op kunnen vertrouwen? Volgens de SGP heeft de OZHZ ernstige steken laten vallen,” aldus Eric Boersma (SGP). Ook onderzoeker TNO heeft wat Boersma betreft een geloofwaardigheidsprobleem. “Er is een proef gedaan met een paar grammen. Dat kan niet representatief zijn voor de proef die men bij Nedstaal wil doen.”

Verontrustend
Arjan Zwaan (CU) stelde: “Het is verontrustend dat Johan Vollenbroek van Mobilisation, die
het tegenonderzoek heeft uitgevoerd, zó makkelijk de vinger op de zere plekken kon leggen. Dit moet toch eerder opgevallen zijn?” Zijn collega-raadslid van de PvdA was het hier mee eens: “En dit zijn nog maar de cijfers van Nedstaal. Nu blijkt dus dat er een groot deel van de uitstoot via het dak gaat en niet gemeten wordt. De werkelijke uitstoot ligt waarschijnlijk nog veel hoger,” aldus Rinus van Lavieren.

Twijfels
Catharina Leeuwis van de VVD riep het college op om met het provinciebestuur in gesprek te gaan over het functioneren van de Omgevingsdienst en daarvan verslag te doen aan de raad. “Het kan niet zo zijn dat er gerede twijfels zijn en blijven bestaan over de deskundigheid en betrouwbaarheid van onze dienst en over wel of geen ongezonde en niet vergunde hoeveelheden uitstoot van allerlei stoffen.”

Korte termijn
Burgemeester Bert Blase wilde nog geen oordeel geven over de Omgevingsdienst. Hij wil eerst de antwoorden van OZHZ afwachten. “De onderzoeker heeft alleen het dossier bekeken en heeft geen waardeoordeel aan de omgevingsdienst gekoppeld. Ik dus geen uitspraak met gezag doen, maar ik kan me uw vragen en vraagtekens wel goed voorstellen. Sommige mensen hebben mij ook gevraagd om per direct te handhaven, maar die bevoegdheid heb ik niet als burgemeester. Wel kan ik als hoeder van de volksgezondheid personen aanspreken, activeren en opjutten of hoe je het ook wilt noemen. Dat zal ik zeker doen. Ik ben me ervan bewust dat duidelijkheid op korte termijn echt nodig is. En wat “op korte termijn”  inhoudt, laat ik zo snel mogelijk weten. Ik wil wel de Omgevingsdienst en Nedstaal de mogelijkheid geven om antwoorden te geven op de gestelde vragen,” aldus Blase.

Omgevingsdienst
Marcel Rietberg, afdelingshoofd bij de Omgevingsdienst ZHZ, was bij de vergadering aanwezig, maar wilde geen commentaar geven.Nedstaal was niet vertegenwoordigd bij de vergadering.

Ook omliggende gemeenten tegen
Inmiddels hebben ook omliggende gemeenten als Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen vergunning voor het verwerken van asbesthoudend schroot bij Nedstaal. Hendrik-Ido-Ambacht heeft daarnaast ook gevraagd te onderzoeken hoe het zit met de verhoogde uitstoot van kwik door Nedstaal.

Deel dit bericht via...