IMG_8808 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Het oude pand van montagebedrijf Kloos Oving aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam wordt de komende maanden omgebouwd tot een zoutopslag. Het is de bedoeling dat De Nederlandse Zoutbank 25 tot dertigduizend ton zout op gaat slaan. Het pand stond al enkele jaren leeg. Het was de bedoeling dat er op de locatie van de loods zo’n 300 woningen langs de rivier de Noord gebouwd zouden worden. Aan dit project is echter in december 2012 een einde gekomen, nadat ontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed bv had aangegeven dat het onder de huidige marktomstandigheden niet mogelijk is een plan tot ontwikkeling te brengen.

Aanpassingen
“We zijn op dit moment druk bezig met het verbouwen en aanpassen van de hal. Het oude, overbodige staal halen we er uit, zodat er één mooie ruimte ontstaat,” vertelt Ardin Bos van De Nederlandse Zoutbank. De komende maanden worden de ingegooide ruiten vervangen, de wanden verstevigd en het zout naar binnen gereden.

Aanvoer
De aanvoer van het ‘strooigoed’  gaat volgens Bos vooral via het water. “De dijk zullen we zoveel mogelijk ontzien. De aanvoer zal daarom met name via duwbakken gedaan worden. Deze leggen aan bij de insteekhaven vlakbij het bedrijf. Wel zullen in de winter de vrachtwagens gebruik maken van de dijk om het zout verder te transporteren,” aldus Bos. Het bedrijf zal met name aan de grote klanten leveren, maar ook particulieren kunnen in de toekomst een zakje zout komen halen.

Zoeken
Het pand van Kloos Oving kwam na lang zoeken in beeld bij de Zoutbank. Bos: “We zochten iets dat per boot goed bereikbaar was en dat in de buurt van Rotterdam lag. Deze locatie voldeed aan onze voorwaarden. We huren het anderhalf hectare grote terrein van Hollandia. Dat gaat in principe per jaar, maar we verwachten hier minimaal drie tot vijf jaar te kunnen huren. Woningbouw is in dit gebied voorlopig geen optie begreep ik.”

Mercon
Op het terrein, dat over het algemeen het ‘Mercon-Kloos-terrein’ wordt genoemd, staat ook een hal van het vroegere Mercon. Dit pand wordt inmiddels verhuurd aan IHC Merwede. Het bedrijfsterrein Mercon Kloos is een buitendijks gebied. Met het aanwinnen van nieuwe stukken land werd in het verleden het terrein vanuit het noorden naar het zuiden uitgebreid. De eerste bebouwing bestond uit scheepshellingen; later werden steeds grotere constructie- en montagehallen gebouwd. Als gevolg hiervan is er een zeer groot schaalverschil ontstaan tussen de bebouwing binnen en buiten de dijk.

Op de foto staan Ardin Bos en Willem-Jan Koelewijn( rechts).

IMG_8808 [Desktop Resolutie]

IMG_8784 [Desktop Resolutie]