aanhouding bij Waterbus in Alblasserdam de HellingenALBLASSERDAM – Een 31-jarige man uit Dordrecht is maandag 7 januari door de rechtbank van Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast moet hij 185,16 euro smartengeld en schadevergoeding betalen aan zijn ex-vriendin. De Dordtenaar heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het mishandelen van zijn Nieuw-Lekkerlandse  ex-vriendin en het bieden van verzet tijdens zijn aanhouding in Alblasserdam op 6 augustus 2012.

R. G. ontkende maandag de mishandelingen. “Zij begon met slaan en ik verdedigde me door haar weg te duwen. Daardoor heeft zij misschien letsel opgelopen, maar dat is niet bewust gegaan,” vertelde G. Het slachtoffer hield er een andere lezing op na. Volgens haar is zij bij haar keel gepakt, tegen de wastafel geduwd en in haar ogen geprikt. “Daarbij schold hij haar uit en riep hij: ‘Hoer, je bent vreemdgegaan.’ De moeder van het slachtoffer heeft verklaard dat zij gegil hoorde,” vertelde de officier van justitie.

Emotioneel
De rechter vroeg: “Als ik de aangifte lees, lijkt het er op dat u behoorlijke emotioneel was. Klopt dat?” G. antwoordde: “Ja, vind je het gek als je gek bent op een ‘meissie’. Ik ging naar haar toe omdat ik hoopte dat het nog goed zou komen.”

Aanhouding
Na het conflict ging de 31-jarige op zijn fiets terug naar zijn woonplaats. Hij wilde gebruik gaan maken van de Waterbus en dat wist de inmiddels ingeseinde politie ook… Bij de aanlegplaats voor de Waterbus in de Alblasserdam werd de man opgewacht en aangehouden. Dat ging volgens het Openbaar Ministerie niet zonder slag of stoot. “Hij sprintte eerst weg. Na een korte achtervolging werd hij tegen de grond gewerkt. Daarbij moest pepperspray worden gebruikt. Tijdens de aanhouding heeft G. twee agenten geschopt en geslagen,” hield de officier van justitie voor.

De wouten bellen
G. vertelde daarover: “Ze hebben me moeten pepperen. Wist ik veel dat zij (de vrouw uit Nieuw-Lekkerland, red.) de ‘wouten’ zou bellen. Zo erg was het helemaal niet. Ik schrok van die politieagenten en daarom ging ik rennen.”

Eis
De officier van justitie achtte de beide feiten wettig en overtuigend bewezen en eiste een werkstraf van tachtig uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk. Daarnaast wilde de officier dat G. zich verplicht contact heeft met de reclassering en dat hij 335, 16 euro aan het slachtoffer betaalt. “Zij heeft nog steeds last van haar nek en heeft kosten gemaakt door te bellen en te rijden naar slachtofferhulp.”

Uitspraak
De rechter ging in haar oordeel voor een groot deel mee in de eis. Alleen op de hoogte van het bedrag week de rechter af. “De aanvraag voor het smartengeld is gebaseerd op een zaak waarbij iemand haar vinger brak en daardoor niet kon werken. Dat is net iets ernstiger dan deze zaak. Ik vind daarom een bedrag van 185,16 euro voldoende.”

Persoonlijke omstandigheden
G. is werkeloos, heeft schulden, krijgt een uitkering, gebruikt enkele malen per week drugs en vermaakt zich in de tijden dat hij wakker is met ‘wat klussen’ en het repareren van fietsen. Hij kwam enkele malen eerder in aanraking met justitie.

De behandeling van de zaak werd in 2012 uitgesteld, omdat de man geen advocaat had geregeld.

Deel dit bericht via...