IMG_6646 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Een nog onbekend persoon heeft in de nacht van zondag op maandag 24 december het kunstwerk ‘Zo Hoog’ dat in het water bij de Van Eesterensingel in Alblasserdam staat, uitgerust met een gasmasker. Het masker is aan het hoofd van het bronzen beeld vast gemaakt en om de nek hangt een groot bord met daarop de woorden “Asbest, Nedstaal, Nee”. Wie achter de ludieke actie zit, is op dit moment nog onbekend. Het is in ieder geval niet het actiecomité ‘Asbest Nedstaal Nee’, zo laat comitélid Klaas Boon desgevraagd weten.

In Alblasserdam is enkele weken geleden onrust ontstaan, toen bekend werd dat staalbedrijf Nedstaal asbesthoudend schroot wil gaan verwerken. Honderden Damdorpers maken zich zorgen over de plannen, omdat het verleden heeft uitgewezen dat asbest gevaarlijk en dodelijk kan zijn.

Bijeenkomst
Afgelopen woensdag 19 december verzamelden honderden bezorgde inwoners uit Alblasserdam en omliggende gemeenten zich bij het gemeentehuis om te protesteren tegen de plannen van Nedstaal. De Omgevingsdienst organiseerde die avond een informatiebijeenkomst over het voornemen van de provincie om een vergunning te verlenen voor deze experimenten. De bijeenkomst werd afgeblazen vanwege massale opkomst en onrust. De organisatie was hier niet op toegerust. Begin januari 2013 wordt een nieuwe bijeenkomst georganiseerd. Een exacte datum is nog niet bekend.

‘Zo hoog’
‘Zo hoog’ is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur met gestrekte armen en benen. Het beeld duidt het niveau van het Normaal Amsterdams Peil (NAP) aan. Het kunstwerk, dat gemaakt is door beeldhouwer Frans C. van Straaten, werd op 21 oktober 2006 door wethouder Ad Cardon onthuld.

 

IMG_6632 [Desktop Resolutie] IMG_6646 [Desktop Resolutie] IMG_6651 [Desktop Resolutie] IMG_6656 [Desktop Resolutie] IMG_6661 [Desktop Resolutie] IMG_6678 [Desktop Resolutie] IMG_6686 [Desktop Resolutie] IMG_6694 [Desktop Resolutie]