KINDERDIJK – Lekker een dag in de natuur werken en dan ook nog iets nuttigs doen voor de molenbiotoop van het Werelderfgoed Kinderdijk. Zaterdag 3 november hebben ruim dertig vrijwilligers met veel inzet en plezier een mooie dag gehad. Verzamelen in het Wisboomgemaal, en dan op een vijftal geschakelde pontons van de firma Hoek varen naar de werklocatie. Voor aanvang van de werkzaamheden werden ze nog even opgehouden door vier notabelen die de officiële openingshandeling van de Nationale Natuurwerkdag Zuid-Holland verrichtten.

Han Weber, Gedeputeerde van de Provincie, Felix Schrandt, directeur Landschapsbeheer Zuid-Holland, Rinus Houtman, burgemeester van Nieuw-Lekkerland en Hans Hofstede, directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zaagden gevieren de eerste twee wilgen tegenover de Vijfde molen van de Nederwaard om.  De eerste takken waren nog niet gezaagd of de vrijwilligers haakten vol enthousiasme in.

Tegen lunchtijd zag organisator Henk Freriksen tevreden toe hoe het meeste werk aan de Middelkade er al op zat. Alle vrijwilligers werden daarop per pontons vervoerd naar de Vierde molen van de Overwaard, waar de lunch (soep met brood) werd geserveerd.

Na de lunch zijn de bosschages rond die molen aangepakt terwijl de kinderen in de werkplaats aan de Overwaard aan het knutselen gingen. Onder begeleiding van vrijwilligers van het Werelderfgoed zijn daar van afvalhout en ganzenveren speelmolentjes gemaakt.

Bij terugkomst van de rest van de natuurwerkers is er onder het genot van een kruidenbitter genoten van een optreden van de Rotterdamse bluegrass-band the Fournicators: Banjo, zingende zaag, cementkuipbas en viool.  Resultaat van Natuurwerkdag Kinderdijk: Kinderdijkse molens beter in landschap en in de wind, tevreden organisatie en tevreden vrijwilligers.

Deel dit bericht via...