ALBLASSERDAM – Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Inspectie SZW zijn dinsdag 30 oktober begonnen aan een grote, meerdaagse actie tegen uitbuiting in de Nederlandse binnenvaart. Vanaf 07.00 uur werden binnenvaartschepen gecontroleerd op illegaal verblijf en uitbuiting van matrozen. Bij een boekhoudkantoor in Alblasserdam is onder leiding van het Landelijk Parket de administratie van een Sliedrechts detacheringsbureau in beslaggenomen. Verder is op verzoek van het Landelijk Parket in Manilla door de Filipijnse autoriteiten een kantoorpand doorzocht.

Mensensmokkel
Het Sliedrechtse bureau, waarvan de administratie in Alblasserdam in beslaggenomen is, wordt verdacht van valsheid in geschrift, mensensmokkel en mensenhandel. Vermoedelijk heeft het bedrijf valse aanvragen voor tewerkstellingsvergunningen en verblijfsvergunningen opgemaakt. Zodoende konden tientallen Filipijnse matrozen aan de slag in de Nederlandse binnenvaart. De Inspectie SZW heeft eerder vastgesteld dat Filipijnse matrozen over twee arbeidscontracten beschikken. Een met een veel te laag loon en een met een loon volgens het wettelijk minimum. Overuren worden niet uitbetaald. Bovendien wordt door de matrozen een verplichte opleiding niet gevolgd.

Grootschalige actie
Aan de grootschalige actie, die de komende dagen zal voortduren, wordt samengewerkt door het KLPD, Inspectie SZW, de vreemdelingendiensten van de regiopolitie, de Zeehavenpolitie Rotterdam Rijnmond, de Koninklijke Marechaussee, de Scheepvaartpolitie Antwerpen en uitkeringsinstantie UWV.

Samenwerking
Een jaar geleden is de binnenvaart ook gecontroleerd op uitbuiting. Een strafrechtelijk onderzoek naar een uitzendbureau in Werkendam duurt nog voort. In nauwe samenwerking met de Filipijnse autoriteiten wordt een strafzaak voorbereid.