ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam wil het komende jaar de gladheidsbestrijding in het dorp zelf uitvoeren. Daarvoor is wel een bedrag van 164.500 euro nodig om materieel aan te schaffen. De gemeenteraadscommissie gaf dinsdagavond 18 september unaniem aan daar positief tegenover te staan. “Deze case toont aan dat je als gemeente best wel zelf wat kunt. Het hoeft dus niet altijd in grote verbanden gezocht te worden,” stelde Ramon Pardo van de D66.

De gladheidsbestrijding is sinds 1997 uitbesteed aan HVC Netwerk. Na de winter van 2010-2011 is intern het strooibeleid geëvalueerd. Op basis daarvan is besloten de bestrijding van de winterse gladheid anders aan te pakken. Doordat de gemeente de touwtjes zelf in handen neemt, zal volgens verantwoordelijk wethouder Ad Cardon de kwaliteit van het strooiwerk verbeteren. Verder kan er volgens Cardon efficiënter gewerkt worden en daar komt nog eens bij dat de verandering volgens de wethouder een besparing van zo’n 42.500 euro oplevert (bij een gemiddeld seizoen). Naast de algemene routes zullen medewerkers van Drechtwerk ingezet worden bij specifieke locaties als bejaardenhuizen en openbare instellingen zoals het gemeentehuis.

VVD
De zes Alblasserdamse politieke partijen waren dinsdag vol lof over het voorstel van Cardon. VVD’er De Gier sprak van een ‘goed eindresultaat: “Het is positief hoe er met de kosten wordt omgegaan. Er wordt niet te gek geïnvesteerd. Wat ons betreft een goed eindresultaat waar we mee kunnen instemmen.”

D66
Ramon Pardo van de D66 was het hier mee eens, maar benadrukte daarbij het belang van de kleinschaligheid. “We staan er positief tegenover. Het is goed om te zien wat we allemaal zelf gaan doen. Deze case toont aan dat je als gemeente best wel zelf wat kunt. Het hoeft dus niet altijd in grote verbanden gezocht te worden. Ook wij stemmen met het voorstel in.”

SGP
“Dit laat zien dat groter niet altijd efficiënter en beter betekent. Dit is ‘dichtbij waar het dichtbij kan’. We hebben alle vertrouwen in de wethouder en stemmen ook in met het voorstel,” sprak SGP’er Jan-Willem de Leeuw.

CDA
Arie van ’t Zelfde (CDA) vertelde blij te zijn met de ontwikkeling, maar kraakte daarbij wel een kritische noot. “Nu ineens moet het roer om. Een aantal jaar geleden hádden we materiaal en materieel en mensen en toen moest het allemaal anders, want het kon goedkoper. Privatiseren heette dat. Zijn we daar toen gewoon ingetrapt?,” vroeg de CDA-man aan de wethouder. Hij vervolgde: “U hoort mij niet klagen over de huidige situatie. De afgelopen winter heb ik geconstateerd dat zelfs een woonerf gestrooid werd. Toch vraag ik me af of één winter genoeg is om een goed oordeel te vellen en het zelf te gaan doen.” Wethouder Cardon verzekerde Van ’t Zelfde echter dat hij zich geen zorgen hoefde te maken.

PvdA
Orhan Yilmaz van de PvdA vertelde tot slot ook te kunnen instemmen met het voorstel om 164.500  euro te investeren in de gladheidsbestrijding. “Wat de PvdA betreft is dit een goed idee. Er is zo te horen veel voordeel te halen. Wel spreken we graag de wethouder volgend jaar weer over dit onderwerp om te evalueren,” aldus Yilmaz.

Het volledige voorstel van de wethouder is HIER te downloaden.