ALBLASSERDAM – Alblasserdam staat net als in 2011 in de finale van het Zilveren Molentoernooi door Nieuw-Lekkerland met 5-2 opzij te zetten. In de eindstrijd treft het elftal van trainer Fop Gouman opnieuw De Zwerver, dat na strafschoppen De Alblas versloeg. Zowel Alblasserdam als Nieuw-Lekkerland hebben een nieuwe trainer aan het roer. Gouman bereidt de Damdorpers voor op de eerste klasse en zag zijn team scherp en fel acteren. Marco van Rijn gaat met de Lekkerlanders proberen om in de hoofdklasse te blijven, maar speelde tegen Alblasserdam nogal flets. De witgroenen lieten vaak teveel ruimte aan de oranjewitten en daar profiteerde de thuisploeg van.

2-0
Na twintig minuten werd Richard van de Berg door Umut Takac vrij voor doelman Aschwin Bakema gezet en de spits rondde met een keurige lob af: 1-0. Aan de actie kleefde een luchtje van buitenspel, maar scheidsrechter Van Drunen wees het vlagsignaal van zijn grensrechter af. Tien minuten later zette Carlo Diaz Alblasserdam zelfs op 2-0. Nieuw-Lekkerland kon daar voor de rust weinig tegenover stellen.

Tweede helft
In de tweede helft werden de nodige wissels toegepast. Dat deed bij Alblasserdam niks af aan het spel. Binnen een kwartier liepen de gastheren uit naar 4-0 dankzij doelpunten van Stefano Tavares en Daely van der Graaf. Willem-Paul van der Heiden deed wat terug door zijn specialiteit te benutten. Hij schoot een vrije trap vanaf twintig meter netjes binnen: 4-1. Van der Graaf liet zien dat ook te kunnen en krulde de 5-1 om de muur, al profiteerde hij ook van de niet goed gepositioneerde Bakema.

Verrassingspoging
Nogmaals probeerde Van der Heiden doelman Martijn Baan te verrassen van afstand, maar de sluitpost van Alblasserdam bracht knap redding. Opnieuw was Baan een sta in de weg bij een mooi hakballetje van Antonio Thomas. Na nog enkele kansen aan de overzijde voor de Damdorpers was het laatste woord aan Van der Heiden die de eer van Nieuw-Lekkerland nog een beetje redde door zijn tweede treffer van de dag in het netje te leggen: 5-2.

Zwerver / de Alblas
De Zwerver speelde 2-2 gelijk tegen een sterk De Alblas, maar wist hun opponent in de strafschoppenserie met 5-3 te verschalken. Zodoende spelen Nieuw-Lekkerland en De Alblas net als vorig jaar in het Zilveren Molentoernooi om de derde/vierde plaats en titelverdediger De Zwerver en Alblasserdam treffen elkaar wederom in de finale. De finaledag wordt zaterdag 11 augustus gehouden op Sportpark Excelsior in Nieuw-Lekkerland. Saillant detail is dat De Zwerver en Alblasserdam elkaar in de eerste klasse C op 8 september ook al treffen op Sportpark De Schans.

Verslag De Alblas / De Zwerver

DE ZWERVER VIA DE STIP NAAR FINALE ZILVEREN MOLEN TOERNOOI

De Zwerver heeft zich via de  noodzakelijk geworden strafschoppenserie ten koste van 3e klasser De Alblas geplaatst voor de finale van het Zilveren Molen toernooi. Daarin zal het  mede 1e klasser Alblasserdam ontmoeten. De Souburgh bewoners, die met niet minder dan 5-2 wonnen van hoofdklasser Nieuw Lekkerland,  zullen overigens ook al op 8 september de competitietegenstander zijn van De Zwerver.

De Alblas heeft zijn huid duur verkocht en had tot 5 min voor tijd nog uitzicht op de finale. Toen gaf linksachter Raymon Visser zijn inmiddels befaamde visitekaartje af nl het vlak voor tijd scoren van een beslissende treffer. Vanaf het beginsignaal van de prima fluitende Dordtse scheidsrechter Tempelaar liet De Alblas er geen twijfel over bestaan, dat ze niet als willoos slachtoffer wilden fungeren.  In  het door de overvloedige regenval op  het kunstgras afgewerkte  duel  betrok De Alblas de verdedigende stellingen en het liet De Zwerver rustig opbouwen.

Veel gevaar leverde dat  overigens niet op.  Pas in de 17e min kon de actieve Kevin van Houtem uit een voorzet van Raymon Visser voor gevaar zorgen maar zijn kopbal ging over het doel. De Alblas schoot 3 min later een vrije trap net naast .Daarna zag van Houtem wederom tot tweemaal toe een kopkans over gaan. De spaarzame uitvallen van De Alblas waren niet van gevaar ontbloot want in de 32e min werd eerst de paal geraakt en moest Gert Haksteeg  met een katachtige reactie een goal voorkomen. Centrumverdediger Frank de Haan had zijn handen vol aan de ervaren Dave Schaefer en toen deze in 34e min ontsnapte struikelde de Kinderdijkse verdediger en viel daarbij volgens de scheidsrechter met de hand op de bal, die vervolgens  op de stip  ging. Schaefer verzuimde het cadeautje uit te pakken door keihard op de lat te schieten.

De Zwerver had het zwaar en zag De Alblas nog een aantal keren gevaarlijk doorkomen, zonder dat dit goals opleverde. Met een schot naast was van Houtem nog een keer gevaarlijk maar daarbij bleef het voor rust. . De Alblas ging na rust door waar het voor de pauze was geëindigd  Al in de 1e min was het  raak voor de bezoekers toen Schaefer met een geplaatste schuiver koel afwerkte  0-1. De Zwerver rechtte de rug en 3 min later was het weer gelijk.

Uit een afgeslagen corner van Redouan El Akchaoui scoorde aanvoerder Tom van der Linden 1-1. De Zwerver probeerde een voorsprong te forceren maar op aangeven van El Akchaoui waren Slagboom en Vermaat  met hun kopballen niet succesvol. Met nog een kwartier te spelen strafte De Alblas collectief falen in de Kinderdijkse achterhoede af door de vrijstaande Remco vd Giessen 1-2. De buit leek binnen voor de bezoekers maar de opgekomen Visser maakte 5 min voor tijd met een schot in de verre hoek een einde aan die illusie. In de strafschoppenserie scoorde De Zwerver 5 keer en stopte  invaller keeper Daniel Borsje de 2e van De Alblas zodat de laatste van hun serie  niet meer genomen hoefde te worden. Daarmee beleeft het toernooi a.s. zaterdag om 15.30 uur  bij Nieuw Lekkerland een herhaling van de finale van vorig jaar.