ALBLASSERDAM – De Brug over de Noord bij Alblasserdam gaat sneller open en dicht. De draaitijd per keer is met ruim drie minuten ingekort. De tijdwinst is behaald door versnelling in zowel de opgaande als de neergaande beweging. Voor de weggebruikers is hiermee een periode van enige frustratie voorbij. Tijdens een opening gebeurde er gedurende enkele minuten ogenschijnlijk niets. Toch moest men blijven wachten. Nu is dat voorbij. De verkorting van de draaitijd is ook in het voordeel van de vaarweggebruikers.

Na de grootscheepse renovatie aan het begin van dit jaar is vervolgens aan de aannemer gevraagd te kijken naar mogelijkheden om de draaitijd van de brug in te korten. Dankzij een constructieve samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de betrokken aannemers kon deze ingreep plaatsvinden. Aannemers zijn: Hollandia, Bakker Sliedrecht en VolkerInfra/EPC. Rijkswaterstaat is er op deze wijze in geslaagd tegemoet te komen aan wensen vanuit de directe omgeving. Gebruikers vonden de openingsduur van 12 minuten te lang. Deze duur is nu teruggebracht tot ruim 8,5 minuten. Foto en tekst: Peter Stam.