ALBLASSERDAM – Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam is bereid om samen met het Waterschap, de gemeente Nieuw-Lekkerland en de provincie Zuid-Holland een financiële bijdrage van 100.000 euro te leveren voor het behoud van het werelderfgoed Kinderdijk. De gemeente Alblasserdam heeft hierbij duidelijke voorwaarden gesteld aan het verstrekken van het geldbedrag; dit heeft geleid tot afspraken met de gemeente Nieuw-Lekkerland over verkeer, parkeren en toerisme.

De colleges van Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland hebben donderdag 28 juni 2012 de afspraken gemaakt over de voorwaarden. De besluitvorming kan daarom nu in gang gezet worden. Voor de zomervakantie neemt het college een besluit, na de zomervakantie gaat dit voorstel van het college naar de gemeenteraad. Deze neemt op 25 september 2012 een definitief besluit.

Hoewel Nieuw-Lekkerland, die zelf voor de vakantie al een beslissing heeft genomen, had gehoopt dat Alblasserdam dit ook zou doen, zijn de burgemeesters Bert Blase en Rinus Houtman tevreden dat er donderdag overeenstemming is bereikt.

De financiële hulp van bijna een miljoen euro is nodig, omdat de Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk (SWEK) met een groot financieel tekort kampt.  Tot eind vorig jaar ontkende ex-SWEK-voorzitter Hans Broekmeulen dat er een tekort zou zijn. Later bleek dat hij hierover heeft gelogen. Broekmeulen is inmiddels, door verschil van inzicht tussen het bestuur en de raad van toezicht, vertrokken bij de stichting. Zelf zei hij vorig jaar te vertrekken omdat hij het ‘te druk heeft met zijn subsidiebureau’.