NIEUW-LEKKERLAND – Het bestuur van de Stichting Lokale Omroep Nieuw-Lekkerland (Klokradio) heeft de intentie uitgesproken om de lokale omroep van de nieuwe gemeente Molenwaard te worden. Er ontstaat namelijk een nieuwe situatie door de samenvoeging van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland in 2013, waar wettelijke gevolgen aan vastzitten voor de omroep. Een gemeente kan slechts één lokale omroep hebben, terwijl nu twee actief zijn: Klokradio en MerweRTV uit Sliedrecht. Laatstgenoemde heeft momenteel een zendmachtiging voor de gemeente Graafstroom en heeft aangegeven die te willen verlengen.

Er zal door het Commissariaat voor de Media een keuze moeten worden gemaakt, waarbij de nieuw te vormen gemeenteraad een adviserende rol heeft. Klokradio heeft 125 vrijwillige medewerkers die met elkaar invulling geven aan een breed aanbod van lokale programma’s op het gebied van informatie, amusement, kerk en sport. “In geval van een fusie worden we een meer regionale omroep, terwijl onze luisteraars en medewerkers juist het lokale karakter erg waarderen”. liet voorzitter Aat van Genderen weten. “De woonkernen van de gemeente Molenwaard samen met Alblasserdam is een mooi samenhangend gebied dat wij prima kunnen bedienen. We hebben hier echt lang over nagedacht en veel mensen bij betrokken, juist omdat onze band met Merwe RTV goed is“

Klokradio mag ook lokale TV maken, maar ziet onvoldoende mogelijkheden om TV-programma’s op een kwalitatief goede manier te produceren. De middelen en menskracht ontbreken daarvoor. De omroep levert nu een lokaal toereikend media-aanbod. Onderzoek bewijst ook dat radio een steeds beter beluisterd medium is. In tegenstelling tot lokale TV is de radio nog steeds voor iedereen bereikbaar. Klokradio heeft een groeiend aantal medewerkers dat kiest voor radio maken. Daarom is besloten om alle pijlen te richten op het maken van kwalitatief goede radioprogramma’s, waarbij meer samenwerking met ook lokaal opererende (kabel)kranten en nieuwssites wenselijk is en momenteel wordt onderzocht.