ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse avondvierdaagse is donderdagavond 21 juni afgesloten met een feestelijke optocht vanaf Sportpark Molenzicht naar het Raadhuisplein in Alblasserdam. Vanwege de voorspelde onweersbuien startte de optocht eerder dan gepland. Honderden kinderen, ouders en grootouders liepen in lange rijen zingend, pratend en gillend door het Damdorp. Tijdens de tocht naar het Raadhuisplein kregen de wandelaars wel een regenbui voor de kiezen, maar dat mocht de pret niet drukken. De feestelijke stemming bleef er goed in zitten.

Beloning
Bij aankomst op het Raadhuisplein werden de deelnemers beloond met medailles, snoep en bloemen. De groep uit de Lavendel werd beloond met een prijs omdat de deelnemers uit die groep het meest originele hoofddeksel droeg. Na de prijsuitreiking en het uitdelen van de medailles werden alle wandelaars naar huis ‘gestuurd’, zodat voor de buien het plein leeg zou zijn. Nog geen minuut na het vertrek van de laatste deelnemer, begon het te plenzen.

Ontiegelijk veel geluk
De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement met honderden deelnemers. “We hebben echt ontiegelijk veel geluk gehad met het weer,” vertelt medeorganisator Klaas Timmerman. “We hebben gegokt en dat is ontzettend goed uitgepakt. Alle mensen waren net voor de bui weg. Ook de rest van de week is alles, mede dankzij de politie, de EHBO, de verkeersregelaars en alle andere vrijwilligers, vlekkeloos verlopen. Dat geeft een prettig gevoel,” aldus Timmerman.

Deelnemers
Bijna 1200 mensen schreven zich dit jaar in. Nog eens honderden mensen liepen de tocht ‘illegaal’ (zonder in te schrijven) mee. Het is de twaalfde keer dat het evenement in het dorp werd gehouden. In 2001 werd er gestart met ruim honderd deelnemers. Daarna zat er elk jaar een groei in het aantal deelnemers. In 2007 werd de grens van duizend wandelaars doorbroken. Tekst en foto’s: Peter Stam.