ALBLASSERDAM – Een 26-jarige man en een 21-jarige vrouw uit Roemenië, beiden zonder vaste woon –of verblijfplaats, hebben woensdag 20 juni in de rechtbank van Dordrecht een celstraf van zes weken opgelegd gekregen. Twee weken hiervan zijn voorwaardelijk. De man en vrouw hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan diefstallen en pogingen tot diefstal. Zo stalen de twee op 4 april van dit jaar de fooienpot (inclusief 200 euro) uit een kapsalon in de Kerkstraat in Alblasserdam en ontvreemden de Roemenen een mobiele telefoon in Papendrecht middels zakkenrollerij. Beide verdachten waren woensdag niet aanwezig bij de behandeling van de zaak. De opgetrommelde tolk wel.

Groene bus
Volgens de officier van justitie gingen de man en vrouw ‘bijna bedrijfsmatig’ te werk. “In een groen busje trokken ze door de Alblasserwaard en wisten op een effectieve manier buit te maken. Na diefstallen in Alblasserdam en Papendrecht kon het duo in een fietsenwinkel in Brandwijk gelukkig aangehouden worden. De verdachten hadden bij hun aanhouding een grote hoeveelheid cashgeld bij zich. De link met de andere diefstallen werd gelegd nadat bleek dat de signalementen overeenkwamen. Ik weet dat het geen dik bewijs is, maar het is wel voldoende,” stelde de openbaar aanklager.

Bijna bedrijfsmatig
De officier vervolgde: “Ik vind het ernstig, omdat de verdachten bijna bedrijfsmatig op pad gingen om te stelen. Het is dan wel de eerste keer dat ze in Nederland betrapt worden op diefstal, toch vind ik een gevangenisstraf van zes weken, waarvan twee weken voorwaardelijk, passend. Ze zijn welkom in Nederland, maar moeten met hun handen van de spullen van een ander blijven.”

Systematische strooptocht
De politierechter ging hier in mee. “Het ging om een systematische strooptocht, waarbij niet alleen de signalementen van de verdachten steeds terugkomen; ook de groene auto wordt herhaaldelijk herkend. Dat vind ik, in combinatie met de bij hen teruggevonden fooienpot, voldoende bewijs om een gevangenisstraf op te leggen voor de duur van zes weken, waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.”

Vergoeding
Naast de celstraf moeten de twee zorgen dat de ontvreemde telefoon in geld wordt terugbetaald aan de eigenaar. Het gaat dan om een bedrag van 565,90 euro.

Deel dit bericht via...