ALBLASSERDAM – Bij plantwerkzaamheden in het parkje bij nieuwbouwplan Waterhoven (naast de Oude Torenbrug) zijn maandagochtend 23 april stukjes asbestverdacht materiaal aangetroffen. De omgevingsdienst Zuid Holland Zuid heeft deze stukjes voor onderzoek opgestuurd naar het laboratorium. Het parkje is in aanleg. Door de werkzaamheden in combinatie met de regenval in de afgelopen dagen is het materiaal zichtbaar geworden. Bij de aanleg van het parkje is eerder geen asbestverdacht materiaal aangetroffen.

Op de ochtend van 28 maart 2012 is deze locatie onderdeel geweest van de jaarlijkse boomplantdag. Voor de deelnemers van deze dag geldt dat, als de stukjes inderdaad asbest bevatten, de risico´s voor de gezondheid, volgens de GGD, verwaarloosbaar zijn. Dit komt omdat het hier een vochtige bodem betreft en omdat eventuele asbestdeeltjes zich in de open lucht verspreiden. Hierdoor is de kans op gezondheidsrisico’s minimaal.

Voorzorgsmaatregelen
De gemeente neemt in dit soort situaties de benodigde voorzorgsmaatregelen. Dit betekent dat het parkje afgezet wordt met lint. Het terrein is niet toegankelijk voor publiek; omdat het een bouwterrein is, is het al omsloten met bouwhekken. Omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd met een brief.

In de loop van deze week wordt bekend of er sprake is van asbest of niet. Dan wordt ook bepaald of er vervolgstappen nodig zijn.