ALBLASSERDAM – De handboeien zaten op 4 maart 2012 zo strak om de polsen van een 29-jarige man uit Duitsland, dat de man zich genoodzaakt zag twee agenten tegen het hoofd en de benen te trappen. Jan M. was aangehouden omdat hij een bevel van de politie niet opvolgde. Donderdagmiddag 19 april oordeelde de rechtbank van Dordrecht dat de man een geldboete en een schadevergoeding moet betalen voor zijn wangedrag dat hij in Alblasserdam vertoonde tijdens een avondje stappen op de Dam.

“Ik weet dat ik fout ben geweest; ik had het niet moeten doen, maar die handboeien zaten zo strak,” vertelde M. donderdag in de rechtbank. Volgens de officier van justitie is het ‘absoluut ontoelaatbaar’ dat de Duitser om die reden agenten mishandelt. “Ik til er zwaar aan dat de verdachte zo respectloos is omgesprongen met het gezag en de integriteit van de agenten in de uitoefening van hun functie. Het letsel was gelukkig licht; maar een forse werkstraf is zeker passend. In eerste instantie denk ik aan zestig uur, maar omdat M. in Duitsland woont kan dat lastig zijn. Ik eis om die reden een geldboete van 1500 euro, verder wil ik dat M. een schadevergoeding van 300 euro per agent betaalt en dat hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd krijgt.”

Lacherig
Dat vond de advocaat van M. een veel te hoge eis. “Mijn cliënt had die avond wat gedronken (6 tot 8 bier, red.) en was daardoor aangeschoten. Op een gegeven moment wordt M. door een onbekend persoon geslagen en hij wil daar aangifte voor doen bij de politie. De politieagenten doen er lacherig over en vinden dat hij de daaropvolgende dag aangifte moet doen op het bureau. M. voelt zich niet serieus genomen en blijft ondanks het bevel om te vertrekken, staan. Hierop besluit de politie hem aan te houden, in de boeien te slaan en mee te nemen,” vertelt de advocaat.

Te strakke boeien
De raadsvrouw vervolgt: “Die boeien zaten erg strak en dat gaf M. duidelijk aan. Pas na vijf minuten stopten de agenten om te controleren of ze inderdaad strak zaten. Op dat moment is M. zo boos dat hij liggend op de grond met zijn benen zwaaide. Een agenten probeerden de  benen vast te pakken en daar ging het mis en raakten de benen van M. de agenten. Hij heeft echter nooit tot doel gehad om de twee te mishandelen. Het was geen karatetrap. Daarom moet de straf lichter zijn dan de eis van de officier.”

Uitspraak
De rechter ging hier in mee. Zij vond dat het ongepast wat M. heeft gedaan. “Dat past niet en dat hoort niet. Wel hou ik er rekening mee dat u dronken was en zich, mede door de taalbarrière, onbegrepen voelde. Ik leg u daarom een geldboete van duizend euro op en u moet beide agenten 150 euro schadevergoeding betalen. Dat is redelijk en billijk. Een voorwaardelijke gevangenisstraf vind ik niet nodig,” aldus de rechter.

De man gaat niet in hoger beroep, heeft spijt van zijn daden en zal de geldbedragen betalen.