ALBLASSERDAM – De inmiddels welbekende papegaai Ara mag niet langer in winkelcentrum het Makado in Alblasserdam staan. Ook de kooi moet weg. Dat heeft de rechtbank van Dordrecht beslist. De groenvleugelara moet per direct het centrum uit. Voor elke dag dat de vogel langer in het Makado staat, moet eigenaar Wim Smit, van de juwelierszaak, 500 euro betalen. Dit bedrag kan oplopen tot een maximum van 10.000 euro.

De vogel kwam een jaar geleden in opspraak toen Makadobeheerder ING besloot dat de papegaai uit het gangpad moest verdwijnen. Dit was een gevolg van een aanscherping van het huishoudelijk reglement, dat door de ondernemers werd ondertekend om rommeligheid tegen te gaan. Toen bleek dat de vogel onder het begrip ‘uitstalling’ viel, tekende Smit bezwaar aan en in het dorp werden ruim 1.500 handtekeningen opgehaald in de hoop dat de publiekslieveling zou mogen blijven staan.

Uitspraak
Begin dit jaar sprak de rechter een tussenvonnis uit. Smit stelde dat hij afspraken had gemaakt over de papegaai en kreeg daarom de mogelijkheid om dit te bewijzen. “Huurder is daarin niet geslaagd, zodat de vordering tot verwijdering van de kooi met papegaai wordt toegewezen. Gedaagde moet binnen drie dagen na betekening van het vonnis de papegaai en de kooi uit het Makado-Center verwijderen en verwijderd houden,” aldus de rechter. Verder moet juwelier Smit bijna 400 euro betalen aan de tegenpartij als vergoeding voor onder meer de proceskosten.

Negen jaar
Ara groeide op in de winkel van Smit Interieur op het Scheldeplein. Enkele weken na de geboorte begon het dier met de eerste vliegpogingen. Na drie maanden ging dit heel erg mis. De vogel botste in volle vaart tegen de ruit van de winkel. Even werd gedacht dat het kleurrijke beest was overleden, maar later bleek dat hij alleen zijn bewustzijn even had verloren. Behalve een flinke beschadiging aan zijn snavel, liep de papegaai ook een vliegtrauma op. Hij heeft daarna namelijk nooit meer gevlogen. In de jaren na de crash werd de vogel tot aan zijn verhuizing naar het Makado hét gezicht van het Scheldeplein. Ara kan volgens zijn baas in theorie nog zeker vijftig tot zestig jaar blijven leven. De papegaai heeft negen jaar in het centrum gewoond.

N.B. voor de duidelijkheid: de zaak speelde tussen juwelier Smit en ING Winkels Bewaarmaatschappij B.V. Andere ondernemers en de winkeliersvereniging zijn dus geen partij in de zaak.