Met een defribilator wordt een elektrische schok toegediend. Deze foto is gemaakt tijdens een oefening van de EHBO-vereniging Alblasserdam.

NIEUW-LEKKERLAND – Een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon met een hartstilstand is vanuit een kast aan een muur in Nieuw-Lekkkerland gestolen. De diefstal van de automatische externe defibrillator (AED) werd maandagochtend 27 februari ontdekt. De kast, die hangt naast de SNS-pinautomaat bij het Planetenplein, stond open. Later werd de tas, waar de AED in zat, gevonden door een volkstuinder in een sloot langs de Tiendweg.

Het levensreddende apparaat is eigendom van de plaatselijke EHBO-vereniging en was geschonken door de ondernemersvereniging. “Dit is heel vervelend. Zo’n ding kost zo duizend tot 1500 euro. Daar zitten we als vereniging nu wel tegen aan te kijken,” vertelt Bram Boer van de vereniging.

De kasten kunnen in principe alleen geopend worden door mensen die met het apparaat kunnen werken. Hoe de AED er uit gehaald is, is nog niet bekend. De gemeente gaat morgen in de sloot dreggen om te kijken of de AED op de bodem ligt. De gemeente doet aangifte van diefstal van de AED. De politie stelt een onderzoek in. “Maar als hij inderdaad daar terecht is gekomen, gaat ‘ie het zeker niet meer doen,” treurt Boer.

Mensen die iets verdachts hebben gezien of gehoord dat te maken kan hebben met de diefstal, kunnen contact opnemen met de politie via het nummer 0900-8844.