ALBLASSERDAM – Het aantal vernielingen in Alblasserdam is in 2011 fors toegenomen. In 2010 werd er voor bijna € 13.000,- schade toegebracht aan gemeentelijke eigendommen.  In 2011 was dat voor € 35.000,-. Opvallend is de toename van €10.000,- aan kosten van vandalisme rondom de jaarwisseling. In 2011 zijn onder meer 21 ruiten, 6 bomen, 29 afvalbakken en een lichtmast vernield. Daarnaast is schade toegebracht aan speelplaatsen. Het aantal meldingen is opgelopen van 22 naar 64. In onderstaande grafieken zijn de cijfers van 2009, 2010 en 2011 zichtbaar gemaakt.

Om een goed beeld te krijgen van de omvang en aard van de schade is het aantal vernielingen en bekladdingen van gemeentelijke eigendommen geregistreerd in de vandalismebarometer.

Vandalismebestendig straatmeubilair
Vandalisme zorgt voor overlast, ergernis en voor veel onnodige kosten, zowel voor particulieren als voor de gemeente. De gemeente heeft de intentie uitgesproken om geleden schade te verhalen op vernielers. Vandalen hebben het gemunt op alles wat op straat staat. Om vandalisme tegen te gaan, plaatst de gemeente vandalismebestendig straatmeubilair. Vernielingen worden zo snel mogelijk hersteld. Graffiti wordt van gemeentelijke eigendommen verwijderd. De politie spoort daders op. Na aanhouding kunnen de daders erop rekenen dat ze een rekening krijgen voor de schade die ze hebben aangericht.

Voorlichting
De gemeente geeft dit jaar extra aandacht aan de bestrijding van vandalisme, zeker ook rond de jaarwisseling. Zo gaat het jongerenwerk op basisscholen voorlichting geven. Gesprekken op school en thuis over vandalisme dragen zeker bij aan het voorkomen ervan.  De politie zal strenger optreden tegen vandalen. Voor een succesvolle aanpak van vandalisme is medewerking van alle inwoners noodzakelijk.

Actieve rol voor inwoners
Aan inwoners wordt met klem gevraagd altijd melding te maken van vandalisme. Wie vandalen aan de gang ziet, helpt de politie door die “heterdaad” direct dit te melden via 112 en/of opnames te maken met de mobiele telefoon of camera. Wie vernielingen ziet, wordt verzocht die te melden bij de gemeente, telefoon 14078 of via de meldlijn van www.alblasserdam.nl

Deel dit bericht via...