ALBLASSERDAM – In een laatste poging de bomen van hun dood te redden, hebben boomverzorgers donderdag 16 februari zeven platanen langs de Parallelweg in Alblasserdam flink onder handen genomen met de kettingzaag. De bomen zijn door een ziekte en door de ophoging van het straatwerk, tien jaar geleden, ernstig verzwakt. “Door er knotplatanen van te maken, hopen we dat ze net niet het hoekje om gaan,” vertelt projectleider Diederick Pruijsen, werkzaam voor de gemeente Alblasserdam.

Kandelaar
“Eigenlijk maken we er een soort kandelaar van. In Frankrijk zijn knotplatanen regelmatig zichtbaan in het straatbeeld. We hopen dat het proefproject ook in Alblasserdam zal slagen. Als de zeven bomen het redden, moeten ze om de vier jaar bijgehouden worden en worden waarschijnlijk ook de andere bomen in de straat aangepakt,” aldus Pruijsen.

Klimmers
Drie boomverzorgers klauterden donderdag met kettingzagen van tak tot tak om de boom kort te zetten. Dit deden zij zo snel en behendig dat passanten regelmatig stil bleven staan om het vakwerk te bewonderen. In de bomen zaten Walter Hak, Steven Ibelings en Nike Jekel. Stuk voor stuk gerenommeerde namen in de bomenwereld. Walter is zeven maal Nederlands kampioen klimwedstrijden. Steven is de nummer twee van Nederland en Nike is voorzitter van de Kring Praktiserende Boomverzorgers.

Het afval werd door de medewerker van de buitenruimte van de gemeente direct versnipperd. De snippers zullen verwerkt worden in een biocentrale.