ALBLASSERDAM – Bij de brand die zondagavond 5 februari woedde op één van de volkstuinen van Volkstuinenvereniging Blokweer aan de Molensingel in Alblasserdam is asbest vrijgekomen. Dat is dinsdag 14 februari vastgesteld na laboratoriumonderzoek. De asbeststukken zijn aangetroffen in een straal van twintig meter rond het afgebrande tuinhuisje. De stukjes vormen volgens de gemeente geen direct gevaar voor de gezondheid. Wel is het advies om voorlopig geen groenten meer van de volkstuin te eten.

De gemeente heeft omwonenden en huurders van de volkstuinen per brief geïnformeerd over het aangetroffen asbest en daarbij benadrukt dat asbest uitsluitend gevaarlijk is als het ingeademd wordt. Daarvoor moet het asbest eerst verpulverd zijn tot kleine vezels. Bij deze brand zijn vrijwel alleen grote stukken materiaal en geen vezels vrijgekomen.

Afgezet
Om het zekere voor het onzekere te nemen, heeft de gemeente het besmette terrein afgezet en is bewoners gevraagd het afgezette terrein niet te betreden. De gemeente adviseert mensen met een moestuin op het volkstuinencomplex tot nader bericht geen groenten meer uit hun tuin te eten.

Er is weinig risico dat het asbest nog verder verspreid wordt, want het asbest is nat en kan daarom niet verspreid worden door de wind. Het asbest zal zo spoedig mogelijk worden verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf.