ALBLASSERDAM – De 19-jarige M. T. uit Alblasserdam pleegde in de zomer van het afgelopen jaar, samen met zijn vriend F. O. uit Dordrecht een overval op een telefoonbezorger. Donderdag 9 februari stonden beide heren terecht voor hun wandaden. T. werd daarbij ook verdacht van handel in drugs. De officier van justitie wil dat T. drie jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, opgelegd krijgt. De rechters beslissen over twee weken of dit een passende straf is voor de verminderd toerekeningsvatbare Damdorper.

“Er gebeurt niets als je meewerkt, die spullen zijn toch van je baas,” riepen T. en O. vorig jaar in een portiek bij het Tomatenplein in Zwijndrecht, terwijl zij een echtlijkend pistool toonden aan een telefoonverkoper. Het doodsbange slachtoffer stond zijn autosleutels af aan de heren, die met een buitentemperatuur van 27 graden mutsen en handschoenen droegen. De overvallers haalden de auto waarin de telefoons ter waarde van 6.000 euro lagen, leeg en gaven de sleutel terug. Doordat de gezichtbedekkende kleding van T. afzakte, werd hij herkend. De politie tapte vanaf dat moment de telefoon van de Alblasserdammer en wist zo de zaak op te lossen.

Moslimachtergrond
Omdat O. nog geen persoonlijkheidsonderzoek heeft ondergaan en dit ook niet wil omdat de daaruit volgende behandeling zou conflicteren met zijn moslimachtergrond, werd zijn zaak donderdag nog niet behandeld. Op 29 maart wordt een nieuwe poging gewaagd. De zaak van M. T. kon wel doorgaan.

Crisis
“Waarom doet u nu zoiets?,” vroeg één van de rechters donderdag. “Het was gewoon een stommiteit van me. Ik wilde snel geld hebben, want het is crisis. Ik had een geldprobleem. Achteraf gezien was dit gewoon dom,” vertelde T.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens een psychologisch onderzoek is de Alblasserdammer verminderd toerekeningsvatbaar omdat hij ‘antisociale trekken’ zou vertonen, die te maken kunnen hebben met zijn verleden waarin hij blowde en alcohol dronk. “Ik ben beïnvloedbaar,” lichtte T. de rechters toe. Hierdoor zal de Damdorper, indien de rechters vinden dat de zaak bewezen is, een lichtere straf krijgen.  De advocaat van de man vulde aan: “Het valt hem allemaal erg zwaar, maar hij nam wel zijn verantwoordelijkheid doordat hij zelf aandrong op een persoonlijkheidsonderzoek. Een strafvermindering zou op zijn plaats zijn.”

Naast de overval werd T. verdacht van bezit en verkoop van 21,65 gram MDMA (XTC) en bezit van 0.8 gram cocaïne. Daar wilde de verdachte niet op in gaan en hij beriep zich dan ook op zijn zwijgrecht.

Eis van officier
De officier van justitie vindt dat T., die al vanaf september in voorlopige hechtenis zit, drie jaar de bak in moet, waarvan één jaar voorwaardelijk. Verder wil het openbaar ministerie dat T. het slachtoffer een vergoeding van 1500 euro betaald. De rechters doen over 2 weken uitspraak.