NIEUW-LEKKERLAND – De neven Sven(22) en Lennart (23) de Jong uit Nieuw-Lekkerland, die door het openbaar ministerie werden verdacht van grootschalige handel in wild en illegale wapens, hoeven niet terug de gevangenis is. De rechter deed dinsdagmiddag 7 februari uitspraak in de geruchtmakende zaak. Wel kregen beide heren een taakstraf van 114 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf. Ook de auto’s van de neven die waren ingevorderd worden teruggegeven aan de Lekkerlanders. Volgens de rechter is het niet aannemelijk dat Sven en Lennart uit commercieel oogmerk hebben gehandeld.

Beiden kregen 5 procent strafvermindering omdat vertrouwelijke gesprekken met de advocaat te lang zijn bewaard. Hoewel het onderzoeksteam hier geen kennis van genomen zou hebben, is er per definitie een recht van de Lekkerlanders geschaad.

Lennart kreeg uiteindelijk een celstraf van 365 dagen, waarvan 168 dagen voorwaardelijk. Dit houdt in dat hij niet meer naar de gevangenis  hoeft, omdat hij de andere dagen al in voorarrest heeft gezeten. Verder krijgt de Lekkerlander alle voorwerpen die op de beslaglijst stonden, terug.  Sven kreeg een celstraf van 270 dagen, waarvan 91 dagen voorwaardelijk. Ook hij heeft de resterende dagen al in voorarrest gezeten. Als de neven zich de komende twee jaar gedragen en de werkstraf van 114 uur uitvoeren, zijn zij volgens de rechter daarmee voldoende gestraft.