REGIO – Het Verkeershandhavingsteam van de politie Zuid-Holland-Zuid is van start gegaan met de aanpak van twintig wegen waar veel ongevallen plaatsvinden. In Alblasserdam gaat dit om de Edisonweg, in Nieuw-Lekkerland om de Lekdijk en in Papendrecht om de Burgemeester Keijzerweg. Het team besteedt dit jaar uitgebreid aandacht aan deze locaties. Iedere veertien dagen komen twee locaties uit de top 20 aan de beurt waar medewerkers van het Verkeershandhavingsteam en andere politieafdelingen intensief gaan controleren. Na deze twee weken blijven de wegen uiteraard onder de aandacht.

De politie hoopt met deze aanpak de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Daarom is er een analyse gemaakt op welke punten in de regio Zuid-Holland-Zuid veel ongelukken plaatsvinden. Gekeken is naar het totaal aantal ongevallen met en zonder slachtoffers in de periode van 2005 tot en met 2009. Hierna zijn deze locaties bekeken of er op een bepaald gedeelte van deze wegen, bijvoorbeeld een kruising, veel ongevallen gebeurden waarbij slachtoffers letsel opliepen. Verder is geanalyseerd of er een toename of afname van het aantal ongevallen was in het jaar 2010 en er soms belangrijke wijzigingen in de weg zijn aangebracht.

Uiteindelijk is in samenspraak met onder andere de wegbeheerders en het Openbaar Ministerie een lijst en volgorde bepaald van twintig locaties die het komend jaar intensief onder de aandacht komen.

De politie gaat controleren op deze wegen. Natuurlijk om weggebruikers er bewust van te maken dat zij zojuist een van de gevaarlijkste verkeerspunten in de regio zijn gepasseerd. De politie hoopt dat de weggebruikers helpen het verkeer veiliger te maken onder het motto ‘Veilig verkeer? Ik doe mee!’. Na de intensieve controles vindt per locatie een evaluatie plaats om te kijken naar het resultaat.

De belangrijkste oorzaken voor ongevallen zijn overigens het niet verlenen van voorrang, onvoldoende afstand houden en het verkeer van rechts geen doorgang verlenen.

1.    Burgemeester Keijzerweg – Papendrecht (vanaf 13 februari, week 7 en 8 )
2.    Edisonweg – Alblasserdam (vanaf 12 maart, week 11 en 12)
3.    Lekdijk – Nieuw-Lekkerland (vanaf 21 mei, week 21 en 22)