NIEUW-LEKKERLAND – Sven(22) en Lennart (23) de Jong uit Nieuw-Lekkerland moeten met een beetje pech, nog een jaar de cel in. Als het aan de officier van justitie ligt, krijgen de neven namelijk een celstraf van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, daar zou dan de tijd dat ze al vastgezeten hebben nog afgaan. De twee stonden dinsdag 24 januari in de rechtbank van Dordrecht terecht, omdat zij verdacht worden van stroperij en illegale wapenhandel.

Lennart en Sven schoten volgens de politie onder andere fazanten, reeën, ganzen en hazen en verkochten deze op bestelling aan particulieren. Gedurende het politieonderzoek bleek dat de groep zich ook bezighield met de handel in wapens. Volgens de verdachten was het verzamelen van wapens een hobby. “En het stropen en de handel in dieren is ook niet meer dan een uit de hand gelopen hobby,” zo liet Sven weten. Lennart vulde aan: “We hebben aan de vuurwapenhandel geen cent verdiend.”

Teleurgesteld
Aan de aanhouding van de mannen ging een lang onderzoek vooraf, waarbij agenten telefoongesprekken afluisterden en de auto van één van de verdachten volgden. Ook werd er bij Sven een verborgen camera voor zijn woning geplaatst. “Toen ze ons uiteindelijk gepakt hadden, kon je duidelijk merken dat ze teleurgesteld waren,” vertelt Lennart. Hij vervolgt: “Ze dachten een groot netwerk opgerold te hebben en dat was dus niet zo. Daar baalden ze erg van.” Sven gaat verder: “Neem bijvoorbeeld de foto die de politie uit heeft gegeven met de wapens die ze gevonden hebben… De meeste wapens had ik legaal op mijn akte en er stonden ook wapens bij, die ze in een andere woning hadden gevonden en dus helemaal niet van ons zijn.”

Kist met wapens
Tijdens de zitting bleek dat Lennart voor zo’n 16.000 euro aan wapens had gekocht, Sven kocht voor ongeveer 1500 euro. “Dat waren vooral oude, antieke wapens. Die stonden in een kist bij oma. Achteraf gezien was ze daar niet blij mee,” aldus Sven. Nadat de Lekkerlanders opgepakt waren, werd een grote zoektocht gestart naar de wapenkist. De moeder van één van de jongens had verklaard dat ze wapens in de rivier de Noord had gegooid. Uiteindelijk werd daar geen kist en slechts één wapen gevonden dat volgens Sven en Lennart niet van hen afkomstig is. “Waar de kist nu is, weet niemand. Ook wij niet,” vertelden de neven.

Sinterklaasgedichtje
De officier van justitie nam het de vrijbuiters, die momenteel weer volop aan het werk zijn, vooral kwalijk dat zij de jaagregels aan hun laars lapten. Zo jaagden ze met verboden wapens, in het donker, in de sneeuw en op beschermde diersoorten. Behalve de celstraf wilde de officier dat de door de politie afgepakte auto niet teruggeven wordt. “Die auto had toch nog een waarde van 9.000 euro,” wist de advocaat van Lennart te vertellen. Een sinterklaasgedichtje dat in beslag was genomen, wordt wel teruggegeven.

De rechtbank doet over exact twee weken uitspraak over de zaak.