KINDERDIJK – Vier mannen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij Dordrecht hebben vorig jaar een kleine ramp in Kinderdijk voorkomen. Voor hun heldhaftige daad hebben zij deze week een oorkonde ontvangen voor “doortastend optreden en uitstekend samenwerken” na de aanvaring tussen twee binnenvaarttankers op de rivier de Noord bij Kinderdijk. De oorkonde werd overhandigd door de directie en Raad van Toezicht van de KNRM.

Aanvaring
De twee tankers botsten maandagavond 28 februari 2011 net na 19.00 uur op elkaar op het kruispunt van de Lek, de Noord en de Nieuwe Maas. Door de aanvaring was één van de tankers stuurloos en er was geen contact mogelijk. Later bleek dat de stuurman tussen het puin lag en dat een ander bemanningslid zijn nekwervel had gebroken. Deze man is blijvend verlamd geraakt.

Gevaar
De bemanningsleden van de KNRM wisten na de aanvaring niet of er gevaarlijke gassen vrij kwamen en wat er exact was gebeurd. Wel zagen ze dat het explosieve schip de Kinderdijkse kade dreigde te rammen. De bemanning besloot met gevaar voor eigen leven op het schip te klimmen en het roer in handen te nemen. Normaal gesproken moet er gewacht worden op de brandweer. Daar was in dit geval geen tijd voor. Nadat de bemanning de tanker had overgenomen en afgemeerd, werden de twee gewonde opvarenden verzorgd en overgedragen aan de ambulancedienst.

Ramp
De bemanning, te weten: Peter Kuiphof, Lennard Theunisse, Jeroen Fok en Robert Herks, werd tijdens de uitreiking van de oorkonde, geroemd om het ‘weloverwogen besluit’ en het ‘professioneel handelen’. “Hierdoor werd een kleine ramp voorkomen en werden de opvarenden gered,” zo is te lezen op de website van de Dordtse KNRM.

Foto’s: Gerben van den Boom en Peter Stam.

Aan de voorkant van het vaartuig liepen beide schepen forse schade op.