ALBLASSERDAM – Het oude gebouw van basisschool Het Palet aan de Mesdaglaan in Alblasserdam wordt de komende maanden door de politie gebruikt voor trainingen. “Het gaat om een trainingsprogramma voor operationeel personeel,” weet politievoorlichter Loek Houtepen. Het pand staat al een tijd leeg en het is de bedoeling dat op die locatie een nieuwe school wordt gebouwd. Zover is het nog niet. Daarom heeft het gebouw tijdelijk weer een functie gekregen. Gas, water en licht zijn niet aanwezig in het pand, de agenten moeten zich dus behelpen met een aggregaat.

“Alle politieagenten moeten ieder jaar een aantal keer op training komen. Het is een wettelijke eis dat een dat een politieagent een getrainde agent blijft. De trainingen in het gebouw aan de Mesdaglaan, zijn een onderdeel van het reguliere trainingsprogramma,” vertelt Houtepen. Wie goed luistert kan overdag wat geluiden uit de school horen. Maar dat hoort er volgens de voorlichter bij. “Knallen, geschreeuw en harde muziek kunnen onderdeel zijn van de trainingen. Omwonenden zijn daar over ingelicht. Uiteraard wordt er niet geschoten met echte kogels, maar met losse flodders of trainingsmunitie. Het is allemaal niet gevaarlijk in ieder geval.”

Goede invulling
De gemeente Alblasserdam is blij dat het gebouw op deze manier nog gebruikt kan worden. “Het is een goede invulling, zolang er niet gesloopt gaat worden. Op deze manier heeft het gebouw nog een maatschappelijk nut en de politie is er gewoon erg blij mee,” aldus communicatiemedewerker Margot van der Velde van de gemeente Alblasserdam.

De foto’s zijn gemaakt door Bastiaan van de Wetering.