ALBLASSERDAM – De politie is tijdens het Oud & Nieuwfeest in sporthal Blokweer in Alblasserdam te hardhandig te werk gegaan tijdens een aanhouding van een 20-jarige Alblasserdammer. Dat vinden diverse getuigen. Een jongen die vastlegde hoe de aanhouding werd gedaan, zou door een beveiliger gedwongen zijn de beelden te wissen. Hierbij zou volgens omstanders een trap bij uitgedeeld zijn. De politie gaat er voorlopig van uit dat het geweld dat door de agenten tijdens de aanhouding werd gebruikt, ‘proportioneel’ is.

“Die jongeman die werd aangehouden was wel opstandig, maar toen de knuppel tegen zijn knieholte werd geslagen, zakte hij vrijwel meteen door zijn benen. Toen was het tijd om te boeien en af te voeren,” vindt één van de getuigen. Hij vervolgt: “Daarna kwam dezelfde knuppel op zijn rug en hoofd. Dit waren onnodige klappen. Pas daarna werd de man levenloos in de politieauto gegooid. Een andere jongen die op afstand stond te schreeuwen dat de politie te ver ging, werd van de parkeerplaats getrapt. De toeschouwers moesten machteloos toezien hoe de politie met meerdere agenten de persoon neermaaide.”

Beelden wissen
Een derde jongeman wist de aanhouding te filmen en liet dit merken. Een andere getuige vertelt:  “Blijkbaar was de security het hier niet mee eens, want de jongen werd getrapt en geslagen. Daarna moest hij onder toeziend oog van de beveiliging en agenten de filmpjes en foto’s wissen. De politie heeft vervolgens zelf ook gefilmd, maar dat was pas na de aanhouding. Ik vind dat de politie bij de aanhouding echt te ver is gegaan. Er was vrijwel niets aan de hand en doordat er zo wordt opgetreden, escaleert het alsnog. Ik hoop dat er alsnog mensen zijn die filmpjes hebben gemaakt, zodat mensen kunnen zien hoe de politie te werk gaat.”

Korpschef politie
Harrie Meijer politiechef openbare orde en handhaving tijdens de jaarwisseling vertelde dinsdag 3 januari dat hij er vanuit gaat dat het gebruikte geweld door de agenten proportioneel is. “De 20-jarige Alblasserdammer werd door beveiligingspersoneel de hal uitgezet, waar een feest gaande was. Hij verzette zich daarbij en liep een aantal keer terug naar de hal. De beschonken man gebruikte daarbij taal die niet door de beugel kon. Daarna pakte de man een agent beet en deed een arm om de nek van de agent. Daarna is hij tegen de grond gewerkt en aangehouden. Er was vooraf aangekondigd dat geweld tegen hulpverleners niet getolereerd zou worden. Ik ga er vanuit dat het geweld proportioneel was. Of dit inderdaad zo is, zal blijken uit de geweldsrapportage die is opgemaakt.”

Deel dit bericht via...