ALBLASSERDAM – Woensdagavond 7 december hebben leden van vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond vrijwel unaniem aangegeven dat de bonden namens hen het faillissement dienen aan te vragen voor textielketen Landgraaf. De kledingwinkelketen uit Molenaarsgraaf verkeert in financiële nood en kan de salarissen niet meer uitbetalen. Vakbonden hadden Landgraaf tot woensdag de tijd gegeven om uiterlijk die dag de salarisachterstanden weg te werken, danwel, als dat niet mogelijk bleek, zelf het faillissement aan te vragen. Landgraaf is op geen van deze verzoeken ingegaan.

Bestuurder Niels Suijker van FNV Bondgenoten: “De salarisachterstanden zijn tot meer dan twee maanden opgelopen. Dus dan komt de termijn van drie maanden dat het UWV het achterstallig loon voor zijn rekening neemt snel dichterbij. Hoe zuur het ook is, een faillissement zorgt ervoor dat de werknemers – weliswaar veel te laat – alsnog hun geld krijgen. Het zou onverantwoord zijn om nu niet in te grijpen.”

Verantwoordelijkheid
Michiel Wallaard, bestuurder CNV Dienstenbond: “Landgraaf heeft helaas zijn verantwoordelijkheid niet willen nemen. Er rest ons niets anders dan het aanvragen van het faillissement. De leden vinden vrijwel unaniem dat wij deze ultieme stap moeten zetten. Ze zijn opgelucht dat er nu een einde komt aan de onzekerheid die al een jaar duurt.”

Salarissen
Landgraaf heeft nagelaten de salarissen van oktober en november te betalen en sommige werknemers hebben zelfs het salaris van september nog niet gekregen. De bonden hebben het afgelopen jaar al vaker met Landgraaf gesproken over salarisachterstanden, maar met volstrekt onvoldoende resultaat. Bij Landgraaf werken ruim 150 mensen, de textielketen heeft zo’n 60 filialen door het hele land, waaronder een filiaal in het Makado in Alblasserdam.

Deel dit bericht via...