ALBLASSERDAM – Een week na verschijning van Burgemeester van beroep komt de schrijver-burgemeester op zaterdag 17 december naar bibliotheek Alblasserdam. Van 11.00 tot 13.00 uur is Bert Blase daar aanwezig om zijn nieuwste boek te signeren en erover te vertellen. Voor deze speciale gelegenheid zendt Klokradio van 9.00 tot 14.00 uur uit in de bibliotheek en doet live verslag van de boekpresentatie.

Eventuele vragen aan Bert Blase over zijn boek kunnen vooraf worden ingezonden naar vragen@debibliotheekatotz.nl of worden ingeleverd aan de balie van de bibliotheek. Op de ochtend zelf worden deze vragen tijdens de radio-uitzending aan hem voorgelegd. Luisteraars kunnen dit dan live doen. Ook Boekhandel de Krekel is aanwezig met een boekentafel waar geïnteresseerden Burgemeester van Beroep kunnen aanschaffen.

Over Bert Blase
Bert Blase (1959) is al twintig jaar actief als schrijver in zijn vrije tijd. Zo staat het kinderboek ‘n Zee van licht (1992) en het literair essay Messias gezocht (2005) op zijn naam. Dat hij als auteur het experiment niet schuwt blijkt wel uit de magisch-realistische novelle Zilver Water (2007) en de multimediale belevingsroman In Statu Nascendi (2010) met links naar (YouTube)filmpjes van plaatsen, personen, muziek en gebeurtenissen die er een rol in spelen. Het eerste non-fictie boek van Bert Blase is Burgemeester van beroep – Waargebeurde verhalen in Nederland anno nu. Blase is sinds 2009 burgemeester van Alblasserdam en heeft de afgelopen twee jaar onder de rook van Rotterdam zijn ideeën over samenleven, waarin openheid en variatie het hoogste goed zijn, in de praktijk kunnen toetsen. Zijn ervaringen heeft hij opgetekend in het compacte boek Burgemeester van Beroep.

Over het boek Burgemeester van beroep
Burgemeester van beroep bevat waargebeurde verhalen, uit het leven en werk van een burgemeester. Waargebeurd en ongepolijst geven ze een inkijk in hoe en waarom Blase de dingen doet. Uit de werkelijkheid van deze tijd: vol mondigheid, verschil, wrijving en variatie. Het is de praktijk van Alblasserdam, maar tegelijk kenmerkend voor Nederland anno nu. Blase: ‘Alblasserdam is een voorbeeld van de nieuwe veelvormige samenleving. Ik ben evengoed burgemeester van alle islamitische bewoners, als van degenen die hen liever zien gaan dan komen.’ Afgewisseld met acht korte dialogen tussen de burgemeester en een robuust politicus, die ‘zegt wat hij denkt’. Het zijn fictieve gesprekken, die een afspiegeling vormen van onze gedachten. Want onze gedachten, die mogen maar duidelijk zijn.

Met het boek Burgemeester van beroep levert de burgervader het bewijs dat een gezagsdrager namens de lokale overheid de kloof tussen burgers en openbaar bestuur kan slechten door te luisteren, beter te communiceren en ruimte te geven aan het initiatief van burgers om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Eerste exemplaar Burgemeester van beroep
Op donderdag 8 december overhandigt Bert Blase het eerste exemplaar van Burgemeester van beroep aan Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De officiële ceremonie vindt plaats in het hoofdkantoor van de VNG in Den Haag. Voorafgaand zal de schrijver-burgemeester deelnemen aan een openbaar debat met Tweede Kamerlid Hero Brinkman (PVV), burgemeester Arno Brok van Dordrecht en Jan van Betten, oprichter van het consumentenplatform Nudge en initiatiefnemer van de buurtburgemeesters.