ALBLASSERDAM – Autohandelaar A. de Niet uit Alblasserdam heeft niet kunnen bewijzen dat hij zijn handelsauto’s mag parkeren op het achterterrein van zijn woning aan de Vinkenpolderweg. Volgens De Niet heeft hij in 2003 de toezegging van toenmalig wethouder De Gruijter en ambtenaar Voerman gekregen om de auto’s voor zijn handel op het terrein neer te zetten. Volgens de gemeente zijn deze afspraken nooit gemaakt en zijn de activiteiten in strijd met de woonbestemming. De Niet werd in 2007 door het college van burgemeester en wethouders van het Damdorp onder oplegging van een dwangsom van 50.000 euro verplicht de stalling van de motorvoertuigen van zijn handel te staken. De Alblasserdammer tekende hier bezwaar tegen aan. De Raad van State stelde woensdag 7 december de gemeente in het gelijk.

Niet eerlijk, zo vindt De Niet. “Recht is geen recht in dit geval. Er is gelogen, bedrogen en de waarheid is geweld aangedaan. Je staat gewoon machteloos. De gemeente heeft eerst ingestemd met het plan om van de helft van het terrein een parkeerplaats te maken. Dit was enerzijds om de handelsauto’s op te slaan en anderzijds voor mijn kinderen, want ik heb een groot gezin. Later werd de afspraak ingetrokken en sindsdien worden de feiten verdraaid,” meent De Niet.

Verdwenen bewijsstukken
Zo zijn er volgens de Alblasserdammer ‘’ zomaar’ bewijsstukken verdwenen: “Er was bijvoorbeeld een schriftelijk verslag van een hoorzitting gemaakt. Hierin stonden de afspraken die ik met de wethouder heb gemaakt. Deze notulen is kwijtgeraakt. De gemeente heeft hier later excuses voor gemaakt, maar de stukken zijn nooit meer gevonden. Juist met dat document had ik mijn gelijk kunnen aantonen.” Een ander punt dat volgens de handelaar niet klopt is het gedeelte over de klachten. “De gemeente wees op klachten van de nieuwe bewoners. Die zouden in 2005 hebben geklaagd, maar dat kan helemaal niet, want de eerste bewoners woonden er pas vanaf  2006.”

Gevolgen
Veel gevolgen heeft de uitspraak van de hoogste bestuursrechter van het land niet. De Niet had namelijk de auto’s voor de zekerheid al van het terrein gehaald en hoeft dus geen dwangsom van 50.000 euro te betalen. “Het enige is dat het niet leuk is, dat als je iets koopt alle afspraken vervolgens vergeten worden,” aldus De Niet.

Gemeente
Margot van der Velde, communicatiemedewerker van Alblasserdam laat weten dat de gemeente het betreurt dat de zaak via de juridische weg is gegaan. “De gemeente heeft vanuit de vertegenwoordiging echt geprobeerd om het gesprek in goede banen te leiden, maar meneer De Niet had zelf de houding en de mening van: ‘ik heb gewoon gelijk en ga dat via een juridische weg afhandelen.’ Dat hebben wij wel betreurd. Wat hadden liever gekeken naar wat we konden doen om het op te lossen naar een ieders tevredenheid.”