ALBLASSERDAM – Bridgeclub De Mijlpaal uit Alblasserdam bestaat dit jaar 25 jaar. Donderdag 22 december wordt het jubileum uitgebreid gevierd tijdens een ‘Bridge Culinair’ in cultureel centrum Landvast. Het is de bedoeling dat er vijf rondes worden gespeeld en dat tussen elke ronde iets gegeten en gedronken wordt. De feestcommissie Kance (Karel, Annie en Cees) zorgt er voor dat alle voorbereidingen tot in de puntjes geregeld worden.

Het was 18 december 1986 toen Bert Zaal de club oprichtte. Hij deed dit met veel steun van Fred Richter, die getrouwd was met de voorzitster van de Plattelandsvereniging. “Ik had in de Klaroen een oproepje gelezen en wilde ook bridge gaan spelen. Tijdens en na de cursus was ik gegrepen door het prachtige spel en wilde dat er een eigen club zou komen in Alblasserdam. Na een oproep in de krant hadden we hier genoeg leden voor en in ’86 werd de club met de naam “De Mijlpaal” in het leven geroepen,” vertelt Zaal.

De club kreeg deze naam, omdat er gespeeld werd in het gebouw De Mijlpaal (bestaat inmiddels niet meer, red.). In de jaren die volgden nam het ledenaantal af. “De een verhuisde, de ander ging dood,” verklaart Zaal. Hij vervolgt: “We hadden eigenlijk iemand nodig die cursus zou geven in de bridgesport, maar we hadden niemand. Uiteindelijk ben ik hier zelf mee begonnen, maar ik kon zelf helemaal nog niet goed bridgen. Fred Richter hielp me en zei: ‘Als je maar zorgt dat je zelf één les vooruit bent; want dan weet je meer dan de rest en kun je hen dus wat aanleren.’ En dat was ook zo, want het lukte.”

Momenteel bestaat de bridgeclub uit 114 leden en wordt er iedere week op dinsdag en donderdag in Landvast aan de Haven in Alblasserdam gebridged.

Bridge is een kaartspel dat ook onder de noemer denksport geplaatst kan worden. In wedstrijdbridge (Engels: duplicate bridge) is bewust gestreefd naar het zoveel mogelijk uitschakelen van de factor ‘geluk’ als uitkomstbepalend. Het spel vereist concentratie, geheugen en logisch denken en goede samenwerking tussen partners.

Op de foto staan van links naar rechts: penningmeester / secretaris Quuck van Zon, oprichter Bert zaal en feestorganisator Karel Lucas.