ALBLASSERDAM – Het 129 jaar oude TROS-gebouw in Alblasserdam krijgt een derde leven. Al sinds 2001 zijn er plannen om in het gebied langs de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam twintig woningen te bouwen. Het project strandde een aantal jaar geleden toen de projectontwikkelaar failliet ging en het waterschap verbood door te gaan. Inmiddels lijkt het probleem met het waterschap opgelost. “We hopen dat Rivierenland binnenkort akkoord gaat. De nieuwe ontwikkelaar wil ondanks de crisis snel aan de gang,” aldus wethouder Peter Verheij.

In het project ‘Noord en Landzigt’  komen zeven dijkwoningen, vijf polderwoningen en acht woningen in het TROSgebouw. Het is de bedoeling dat van dit TROS-gebouw alleen de voorgevel blijft staan. De locatie Noord & Landzigt ligt aan de Oost Kinderdijk, tussen de nummers 219 en 275 en loopt naar achter door tot de bebouwing van de W.B. van der Veldenstraat. Het gevelbeeld van de dijkwoningen wordt gevarieerd. Als alles mee zit, kan er in 2013 gebouwd worden.

Het TROS-gebouw was in 1882 een splinternieuwe school en heette toen de Koningin Julianaschool. 45 jaar geleden werd het gebouw omgedoopt tot verenigingsgebouw. Inmiddels is het gebouw al meer dan een decennium buiten gebruik.