DORDRECHT – Voor het veroorzaken van een ongeluk op de A15 bij Papendrecht waarbij een echtpaar uit Vlaardingen vorig jaar om het leven kwam, is een 35-jarige man dinsdag 8 november door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur. De straf viel fors lager uit dan de werkstraf van tweehonderd uur die de officier van justitie twee weken geleden tijdens de behandeling van de strafzaak had geëist. Volgens het OM was er sprake van roekeloos rijgedrag, omdat de Dordtenaar vanaf de invoegstrook bij Papendrecht direct naar de linker baan zou zijn gereden.

De rechtbank stelt echter in het dossier onvoldoende aanknopingspunten te hebben gevonden die deze aanname van de officier van justitie ondersteunen. Van roekeloos rijgedrag, dat in artikel 6 van de wegenverkeerswet als een misdrijf wordt beschouwd, was volgens de meervoudige strafkamer dan ook geen sprake. De beroepschauffeur, die gisteren bij de uitspraak verstek liet gaan, vertelde tijdens de zitting dat hij bij het invoegen op de linkerbaan een achteropkomende motor niet had gezien. De bestuurder van de motor, een 50-jarige man uit Vlaardingen, moest vol in de remmen en verloor vervolgens de macht over het stuur. De motorrijder en zijn achterop zittende echtgenote (49) kwamen ten val en waren vrijwel op slag dood.

De rechtbank oordeelde dat er sprake was van een ‘verkeersovertreding’ met verstrekkende gevolgen. ,,De verdachte heeft bij de bijzondere manoeuvre verzuimd om de motorrijder voor te laten gaan.” Het staat volgens de rechtbank niet vast dat als Van der V. over zijn linker schouder had gekeken, hij de motor wel zou hebben gezien.

De Dordtse rechtbank liet doorschemeren te hebben geworsteld met de strafmaat zonder afbreuk te doen aan het aangerichte leed. Naast de werkstraf van tachtig uren kreeg Van der V. een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar opgelegd, een half jaar minder dan het OM had geëist.

Ps. dit bericht wordt geplaatst, omdat er vorig jaar, toen Papendrechtsnieuws.nl nog niet bestond, ook werd bericht over dit ongeval.

Deel dit bericht via...