ALBLASSERDAM – Woensdagmiddag 2 november was rond 15.20 uur een flinke knal te horen in onder meer Alblasserdam. Deze werd veroorzaakt door een F16 straaljager die op 10.000 voet hoogte door de geluidsbarrière vloog. “Het ging om een zogenoemde ‘Final Check Flight’ van een F16 die net een grote onderhoudsbeurt had gehad. Één van de testonderdelen is het vliegen door de geluidsbarrière,” vertelt een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht.

Een dergelijke test komt volgens de zegsman zo’n vijftig keer per jaar voor. “We kunnen hem boven zee testen, maar mogen hem ook op de route tussen Tiel en Steenbergen testen. Dat is vandaag gebeurd. Het hangt van de meteorologische omstandigheden af of mensen het geluid horen.” Als een F16 sneller vliegt dan het geluid, hoopt dit geluid zich op. Als de straaljager de opgehoopte geluidskegel passeert, ontstaat een knal.