ALBLASSERDAM – Op 30 november 2011 gaat de korte speelfilm Kind in mij, over Alblasserdam en Kinderdijk in première bij Landvast. Naast de definitieve titel, Kind in mij, krijgt de film nu ook een voorprogramma. Via crowdfunding is het Jongerenwerk Jeugd-Punt Alblasserdam en Kunstgebouw gelukt om in de regio voldoende donateurs hiervoor te vinden. Afgelopen week maakten ruim twintig kinderen en jongeren en een aantal volwassenen bij Jeugd-Punt tijdens een filmworkshop een filmportret van een bijzondere plek of persoon uit hun omgeving.

Filmportret van Alblasserdam en Kinderdijk
De opkomst tijdens de workshop van filmer Jaco Kruidenier was groot: twintig kinderen en jongeren hadden zich aangemeld bij Jeugd-Punt. Daarnaast deden Scouting Alblasserdam, de Historische Vereniging, de regisseur van theatergroep Gort & De Liefde en kunstenaar Teus van Kooten mee. De jonge deelnemers hadden één dag om te leren filmen en in groepjes een eigen filmportret te maken. De volwassen deelnemers maken na de workshop zelfstandig hun filmportret af. Jaco Kruidenier monteert de tien filmpjes tot één voorprogramma.

En waar gaat het voorprogramma straks over?
Zonder het voorprogramma geheel te verklappen kan verteld worden dat de blik van de enthousiaste filmers gericht werd op breakdance en skateboarden, 75 jaar Scouting Alblasserdam, de historie van de scheepswerven, kunst in Alblasserdam, een leegstaand huis aan de Kerkstraat en herinneringen aan de lagere schooltijd. Na een productieve middag met veel tussenpresentaties van de resultaten, heropnames en adviezen over en weer kunnen we zeggen dat het een veelzijdig en contrastvol voorprogramma gaat worden. Een mooie aanvulling op de korte speelfilm van Gouden Kalfwinnaar Beste Televisiedrama 2011, Rolf van Eijk.