ALBLASSERDAM – Het is op donderdag 6 oktober precies dertig jaar geleden dat de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) werd opgericht. Dit wordt op zaterdag 8 oktober gevierd in gebouw De Damsteen, naast de Grote Kerk aan het Cortgene. Om 10.00 uur spreekt voorzitter Ruud Boele een kort welkomstwoord, waarna iedereen wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de kramen die in de zaal staan opgesteld.

De jubileumcommissie heeft haar uiterste best gedaan om een gevarieerd programma op te stellen. De HVWA presenteert zich met door haar uitgegeven boeken, cd’s en dvd’s. De vereniging heeft bovendien de uitgifte verzorgd van een nieuwe set ansichtkaarten, met Groeten uit Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. Verder worden overtollige boeken te koop aangeboden en is het mogelijk om het digitale fotobestand in te zien. Aan een drietal genealogen kunnen vragen over het voorgeslacht worden gesteld. Er is een doorlopende beamerpresentatie van foto’s uit de afgelopen dertig jaar. Met de goede antwoorden op een mooi samengestelde fotoquiz is een prijsje te winnen.

Hobbyisten laten iets zien over hun verzameling of hun werk. De Modelbouwvereniging toont een aantal mooie modellen. Fotoclub Alblasserdam laat bijzondere foto’s zien die door haar leden zijn gemaakt. Mevr. N. de Ruiter-Lolkus, verzamelaarster in hart en nieren, komt met bijzondere ansichtkaarten van Alblasserdam. De heer A. Gort laat zijn schilderstukjes zien van Alblasserdam. De heer G. Ouweneel verkoopt zijn Alblasserdam-CD, waarop alle relevante bronnen betreffende de geschiedenis en de bewoners van Alblasserdam in bewerking of transcriptie voorkomen. Om 14.00 uur gaat de Kunst- & Kitschmiddag van start. Antiquair J.A. van der Werff uit Alblasserdam zal dan door bezoekers meegebrachte oude of antieke voorwerpen taxeren. De jubileumdag is toegankelijk voor leden en genodigden, maar ook voor iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt en een kijkje wil komen nemen. De feestelijke dag eindigt om 16.30 uur. Bezoekers kunnen het beste op het parkeerterrein bij het Makado winkelcentrum parkeren.