“Ik docht: dat is een mooi slank meisie”
ALBLASSERDAM – Burgemeester Bert Blase heeft dinsdagmiddag 20 september een bezoek gebracht aan de Alblasserdammers Rens Reedeker(87) en Nanda van Loenen(87). De twee zijn dinsdag exact zestig jaar geleden getrouwd. Als geschenk namens de gemeente bood Blase een boek aan over Alblasserdamse winkels en bedrijven.

Ze wonen ondanks hun leeftijd nog altijd zelfstandig en naar tevredenheid in een dijkhuis langs de West-Kinderdijk in het Damdorp. Rens runde een groot deel van zijn leven een eigen muziekhandel. De zaak werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw opgericht. In de begin jaren werden er vooral harmoniums gerestaureerd en verkocht vanuit Alblasserdam en Ambacht. Later kwamen daar elektronische orgels en piano’s bij. In de jaren zeventig kwam Jan Reedeker, zoon van Rens Reedeker, het bedrijf versterken en werd de winkel aan het Veerplein in Zwijndrecht aangekocht. De 87-jarige Reedeker is nog steeds eigenaar van deze winkel. Behalve het verkopen van de instrumenten gaf Rens ook piano –en orgelles aan zo’n tweeduizend leerlingen en was hij zelf organist in de kerk. Zijn vrouw zorgde voor het huishouden, hielp bij andere in het huishouden en tuinierde veel.

Kerkdienst
Rens en Nanda kwamen elkaar zeventig jaar geleden tegen tijdens een kerkdienst in de Hervormde Kerk van Alblasserdam. “We kwamen allebei van Ambacht en gingen voor vijf cent met het pontje over. Er was toen nog geen brug over de rivier,” vertelt Reedeker. Hij vervolgt: “We liepen altijd met heel veel mensen over de Dam. Dat was erg gezellig. Ik zag Nanda en ik docht: dat is een mooi slank meisie.” De maanden daarna groeide dit uit tot verkering. Alleen voordat de twee konden trouwen, moest Rens tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland.

Naar Duitland
“In ’43 werd ik opgepakt en moest naar Duitsland. Hierdoor moest ik mijn vrouw twee jaar missen,” vertelt de Alblasserdammer. In die jaren maakte Reedeker ontzettend veel mee. “Je moest constant opletten of er geen bommenwerpers overkwamen. Eigenlijk had je nooit rust. Later merkte ik pas hoeveel druk er toen op het werk was.” Toch is Rens niet het type dat met problemen blijft zitten. “Hij is altijd vrolijk en lacht heel vaak. Dat is zijn manier van leven,” weet een schoondochter. Rens vult glimlachend aan: “Het is mijn manier om ergens door te komen. Wat moet je anders?”

Het echtpaar trouwde in 1951. De twee kregen vier zoons, elf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Iedere zaterdag zoeken de familieleden elkaar in het ouderlijk huis op. “Dat is erg druk, maar wel erg gezellig,” aldus Nanda. Dinsdagavond vierde de familie het diamanten jubileum in een restaurant.