ALBLASSERDAM – Afgelopen week vonden de Europese Jeugdkampioenschappen zwemmend redden in Denemarken plaats. Zoals eerder op deze site te lezen was bracht dit internationale sportevenement Alblasserdams succes, in de vorm van een bronzen, zilveren en zelfs Europese titel voor de 17-jarige Tanja van Essen. Afgelopen maandag, 12 september, werd zij in zwembad Blokweer gehuldigd bij de Alblasserdamse Reddingsbrigade (ARB) (zie foto).

De onderdelen waarop Tanja met het nationale team succesvol was vergen zonder uitzondering één competentie die zij deelt met mede-ARB’ers: samenwerking. Het onderdeel waar de Alblasserdamse brons won is de Simulated Emergency Respons Competition (SERC), waarbij een ongeval in scene wordt gezet en een team van vier jongens en meisjes op punten worden beoordeeld over de aanpak van hun ‘redding’.

Prachtige prestatie
“Het is ontzettend knap dat een zwemster van onze brigade zo’n prachtige prestatie weet neer te zetten”, vertelt ARB-secretaris Jort van Wijk (25). “Het laat perfect zien wat hier elke week in het zwembad gebeurt bij de brigade. Elke maandag van 18.30 tot 21.30 leren we hier een kleine honderd jeugdige leden enthousiast hoe zij zichzelf en anderen kunnen redden in en om het water. Samenwerking is hierbij essentieel, en dat is ook wat wij onze leden mee willen geven. Dat hierdoor ook de sfeer tijdens de trainingen prima is, zal geen verrassing zijn.”

Sneller en sneller
Op termijn zit een mooie plek bij het senioren damesteam van Reddingsbrigades Nederland er zeker in, want Tanja schiet steeds sneller door het water heen. Dat was te zien op het onderdeel waar zij goud won: de Rescue Tube Race. Dit onderdeel vond plaats in buitenwater en houdt in dat een drenkeling (nu Tanja) zo snel mogelijk naar een boei zwemt (circa 200 meter afstand), een redder met vliezen en een gele ‘rescuetube’ daar naartoe zwemt en de drenkeling dan vast klikt en in een torpedo terug vervoert. Eenmaal in het ondiepe water wordt de drenkeling overgenomen door twee teamgenoten en over de finish gesleept.

Vrijwilligers
Jort: “Naast samenwerking draait het bij zwemmend redden om snelheid, alertheid en conditie, zoals Tanja tijdens de kampioenschappen perfect liet zien. Hier in het zwembad oefenen wij zeker op deze essentiële aspecten, maar bovenal zijn wij een vereniging waarbij het opleiden van zwemmend redders voorop staat en waar saamhorigheid gaat boven individuele prestatie”. In het zwembad wordt dit mogelijk gemaakt door de inzet van een groep van nog geen vijftien vrijwilligers. “Vrijwilligerswerk is geen vrijblijvend werk, maar vraagt een grote inzet en een groot verantwoordelijkheidsgevoel van mensen.”.

Nieuw zwembad
De kersverse voorzitter Ronald Lodder voegt hier aan toe: “Het rijke vrijwilligersleven in onze regio blijkt vooral uit de inzet van een kleine groep onmisbare krachten. Mocht het zwembad verdwijnen, dan zou dat niet alleen dramatisch zijn voor onze vereniging, maar daardoor is het ook niet meer mogelijk om in de directe omgeving van Alblasserdam zwemmend redders op te leiden. Juist omdat in onze waterrijke gemeente veel gezinnen met jonge kinderen wonen is een goede opleiding tot reddingszwemmer essentieel. Wij ondersteunen het 2521-zwembadconcept van de KNZB dan ook van harte en hopen dat college en raad hiermee uit de voeten zullen kunnen. Dan kunnen wij nog lange tijd goede redders opleiden en wellicht vaker trots zijn op mooie prestaties als van Tanja vorige week”.