KINDERDIJK – Donderdagmiddag 1 september is de honderdduizendste bezoeker van Kinderdijk gehuldigd. Melissa Van Der Ceelen uit Danver bij Boston in de Verenigde Staten was de gelukkige. Samen met haar man Wilbert en dochter Zoë van vierenhalf bezocht ze Kinderdijk. Uit handen van burgemeester Rinus Houtman van Nieuw-Lekkerland kreeg het gezin een aantal cadeaus, waaronder een gratis rondleiding door Jan Bakker, één van de vijftig vrijwilligers.

Het gezin is op bezoek in Valkenswaard, bij de familie van Wilbert, die een aantal jaren geleden naar de VS is geëmigreerd. Het is niet de eerste keer dat ze Kinderdijk bezoeken. Als pasgetrouwd stel bezochten ze negen jaar geleden al eens Kinderdijk, met schoonouders. Toen regende het, maar toch was het bezoek “overwhelming”. “Normaal zie je alleen foto’s van dit landschap, nu kun je in de foto rondlopen en rondkijken”, zegt Melissa. “Ik neem bezoek altijd mee, want hier zie je Nederland zoals het was en nog steeds is”, vervolgt Wilbert. Dochter Zoë is vooral blij met haar Kinderdijk-baseball pet.

Ondanks het tegenvallende weer van de afgelopen weken en de noodzakelijke prijsverhoging aan het begin van het seizoen verwacht de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zelfs nog een lichte stijging van het aantal bezoekers. Aan het begin van dit seizoen is een bezoek aan Kinderdijk uitgebreid met een Bezoekerscentrum in het oude Wisboomgemaal. Daar wordt een film vertoond die de achtergronden van Kinderdijk en de waterbeheersing van de Alblasserwaard uit de doeken doet. Doeken, want de film wordt vertoond op zes schermen tegelijk.

Komende week zijn de molens van het Werelderfgoed Kinderdijk verlicht. Ook het dorp is feestelijk verlicht. Op vrijdagavond vindt de Molenmarkt plaats in de dorpskern. Op de Bezoekmolen worden dezelfde avond toneelstukjes opgevoerd.

Met vlnr Burgemeester Houtman, vrijwilliger Jan Bakker, dochter Zoë, Wilbert en Melissa Van der Ceelen en Henk Bronkhorst van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Foto: Swek/Peter Paul Klapwijk.