ALBLASSERDAM – Bij de nieuwe brandweerkazerne aan de Dam in Alblasserdam komt vanaf deze maand het kunstwerk ‘Ecce Homo’ (zie de mens) van kunstenares Linda Verkaaik te staan. Als drager van een vuurwerklont heeft het geheel in 1997 gediend als brandende fakkel bij de opening van de tentoonstelling Ecce Homo bij de Hazelaar in Soest. De houten kop vlamde vuurrood door de stalen baleinen heen. Toch bleef het kunstwerk mooi intact, waarna Verkaaik besloot er een bronzen afgietsel van te maken. In de holle achterkant van het brons staat een tekst van Joost van den Vondel (1587-1679) uit Lucifer (1654): ‘Waar zijn wij toe gekomen’.

Het kunstwerk mag dan wel niet speciaal voor de brandweerkazerne gemaakt zijn, toch past ‘Ecco Homo’ gezien de tekst en het oorspronkelijk doel goed bij de kazerne. Maar er is nog meer: “Het stalen masker weerhoudt de vlammen. Daardoor is het kunstwerk niet op gefikt. En zo beschermt ook de brandweer de mensen tegen vuur,” aldus Verkaaik.

Opening

Het 200 bij 200 bij 70 centimeter grote kunstwerk, dat tot voor kort een plaatsje had in het beeldenpark aan het Merwehoofd in Papendrecht, wordt op dinsdag 30 augustus bij de kazerne geplaatst. De officiële opening van de kazerne vindt op vrijdag 2 september plaats. Voor het kunstwerk was een bedrag van 15.000 euro beschikbaar gesteld door de gemeente Alblasserdam.