KINDERDIJK – Molen vijf van de Nederwaard in Kinderdijk wordt na jaren recht gezet. Sinds mensenheugenis staat deze molen al scheef. Het rechtzetten zal plaatsvinden via het vijzelen van de molen, waarvoor de laatste maanden alle voorbereidingen zijn getroffen. Op  vier punten rondom de molen zijn vijzels aangebracht. Na het losmaken van de molen zal het vijzelen op woensdag 27 juli rond 8.00 uur beginnen. Naar verwachting wordt rond 13.00 uur het hoogste punt bereikt en staat de bovenste vloer waterpas. Foto: Cees van der Wal.

Publiek kan vanaf de Middelkade en de Molenkade het vijzelen volgen, alhoewel het heel langzaam zal gaan. Totaal moet de molen  aan één zijde ca. 60 cm worden opgevijzeld. Mede gezien het gewicht van de stenen molen een grote operatie.

Met het rechtzetten van deze molen is wederom een fase in de restauraties van het Werelderfgoed Kinderdijk afgesloten. Na de zomer zal ook de kap op deze molen worden teruggeplaatst, waarna de restauratie kan worden afgerond. Daarmee zijn dan in totaal 14 molens de laatste 3 jaar voor het grootste deel gerestaureerd, dankzij de bijdragen vanuit het Rijk ( OCW) , Waterschap Rivierenland en de provincie Zuid-Holland.