NIEUW-LEKKERLAND – Bea de Jong uit Nieuw-Lekkerland heeft samen met haar broer Patrick Frénay uit Alblasserdam een gedichtenbundel gemaakt. Deze maand is de bundel uitgegeven en inmiddels zijn er al een paar honderd exemplaren verspreid. De verzameling heeft de naam ‘Het is wit en het rijmt’ gekregen en wordt gekenmerkt door leesbare gedichten in open stijl over liefde, familie, vriendschap, natuur en groei. De inhoud is volgens Bea met een rebelse knipoog naar de huidige moderne poëzie geschreven, inclusief humor en een vleugje zelfspot.

Vanaf haar jeugd schrijft Bea al verhalen “Ik schreef verhalen toen ik een jaar of twaalf was. Deze las ik dan voor aan mijn broertje Patrick.” Later ging het schrijven van verhalen over in het schrijven van gedichten. “Vooral met sinterklaas werd het bij ons een sport om zo goed mogelijk te dichten. Het voordeel van een gedicht is dat je ruimte beperkt is. Hierdoor kan iets kort, maar ook krachtig zijn,” vertelt de Lekkerlandse.

Sinterklaasniveau
De uitgebrachte bundel bestaat uit veertig gedichten die Bea de afgelopen jaren schreef. Zij liet zich hierbij inspireren door alledaagse dingen als liefde, vriendschap, familie, grappige situaties. De werken zijn bewust simpel geschreven. “Ik kreeg onlangs van een poëet de kritiek dat de gedichten te simpel en van ‘sinterklaasniveau’ zouden zijn. Maar ik hou de gedichten graag begrijpelijk. Je ziet heel vaak berichten, waarvan je niet eens weet wat er mee wordt bedoeld, vertelt Bea. Ze vervolgt: “Het simpele verklaart ook de titel met lichte zelfsport. Het witte is het papier en wat daar op staat, rijmt.” Broer Patrick heeft de bundel voorzien van illustraties.

Inmiddels zijn er al enkele honderden exemplaren de deur uit. “Mijn werkgever bij Still in Hendrik-Ido-Ambacht heeft alle werknemers voorzien van een bundel. Dat was toch wel spannend, omdat je niet weet wat mensen er van vinden. Gelukkig heb ik al heel veel positieve reacties gehoord!”

Topsport for Life
Een gedeelte van de opbrengst van de verkoop gaat naar Topsport for Life. Bea vertelt: “Net toen ik wist dat de bundel uitgegeven zou worden, kreeg ik een mail van een collega over een sponsorloop voor Topsport for Live dat geld ophaalt voor het Erasmus Medisch Centrum. Zijn vriendin was onlangs overleden aan de gevolgen van een hersentumor en hij wilde geld inzamelen om tumoren beter te kunnen bestrijden. Ik heb toen besloten me ook in te zetten voor dit doel.”

De bundel is verkrijgbaar via de website www.boekscout.nl en bij de meeste erkende boekhandels.

Wie meer wil weten over Bea of over haar gedichtenbundels, kan eens een kijkje nemen op de website www.gedichtenvanbea.blogspot.com.