ALBLASSERDAM – De provincie Zuid-Holland raadt het nog steeds sterk af om te zwemmen in recreatieplas het Lammetjeswiel in Alblasserdam. In mei van dit jaar werden de eerste blauwwieren in het water aangetroffen. Afgelopen vrijdag bleek dat de algen nog steeds aanwezig zijn. Mensen die ondanks de waarschuwing in het wiel gaan zwemmen, lopen kans op het krijgen van hoofdpijn, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen.

Mensen met een gevoelige huid kunnen huiduitslag krijgen, in de vorm van rode, jeukende bultjes. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.

Het waterschap adviseert om honden niet op plaatsen te laten zwemmen waar blauwalg is vastgesteld. Ook het vissen wordt afgeraden.  Blauwwier is te herkennen aan een blauwgroene olieachtige laag die op het water drijft. Naarmate de laag dikker en compacter wordt, sterven de blauwwieren af. Het resultaat is een stinkende brij.

Het Lammetjeswiel is het enige officiële zwemwater in Alblasserdam.