ALBLASSERDAM – Drie jaar lang beschuldigde justitie Alblasserdammer Dick S. (35) van het seksueel misbruiken van vier van zijn zeven kinderen. Dinsdag 3 mei, trok de officier van justitie zijn aanklacht tijdens de rechtszaak echter in, omdat er volgens hem niet gesproken kan worden van wettig en overtuigend bewijs. S.’ vrouw Christina(35), die ook in het beklaagdenbankje zat, was volgens hem wel schuldig. Niet aan ontucht, maar aan mishandeling van haar kinderen. “Ik acht bewezen dat mevrouw S. haar kinderen heeft mishandeld door tegen het hoofd te slaan en tegen het lichaam te schoppen,” aldus officier J. Spaans.

De zaak kwam aan het rollen nadat Stichting Gereformeerde Jeugdzorg alarm had geslagen bij de politie. In 2008 werden alle kinderen uit huis geplaatst, omdat zij werden verwaarloosd en mishandeld. Volgens de pleegouders van de kinderen zouden hun pleegkinderen oversekst zijn en grensoverschrijdend seksueel gedrag vertonen. Zo tekende een dochter bij poppetjes altijd te grote geslachtsdelen en liet een zoon vaak zijn geslachtsdeel aan zijn pleegouders zien met de mededeling: “Dat deed papa ook op zolder.”.

Verklaringen
Dit gedrag is volgens de pleegouders veroorzaakt doordat S. tussen 1 mei 2005 en 30 april 2008 zijn kinderen zou hebben betast in de schaamstreek, zijn geslachtsdeel zou hebben laten zien en hebben laten likken en zich gemasturbeerd zou hebben op zijn kinderen. Volgens S. is dit niet waar. “Ik heb mijn kinderen nooit seksueel misbruikt. Als dat wel gebeurd zou zijn, zou ik daar gestraft voor moeten worden. Ik snap niet waar de verklaringen vandaan komen, aldus S. tegenover de drie rechters.

Vrijspraak
Volgens de advocaat van de man is de kans groot dat de verhoren van de kinderen ‘sturend’ zijn geweest. Ook zouden de kinderen hebben gelogen om op die manier aandacht te krijgen en zouden de pleegouders suggestieve vragen gesteld hebben. Een deskundige die de verhoren heeft bestudeerd, concludeerde dat de kans groter is dat het misbruik niet heeft plaatsgevonden dan de kans dat het wel heeft plaatsgevonden. De oudste zoon heeft inmiddels zijn belastende verklaring ingetrokken en gaf toe dat hij had gelogen. Dit alles was voor de officier van justitie reden genoeg om vrijspraak te vragen voor Dick.

Mishandeling
De officier oordeelde dat er wél voldoende bewijs was dat Dick’s vrouw Christina haar kinderen had mishandeld. Zij zou haar kinderen in stressvolle situaties soms met de vlakke hand in het gezicht geslagen hebben geslagen. Volgens de verdachte kwam het alleen voor als haar pleegouders op bezoek kwamen: ““Als mijn vroegere pleegouders kwamen, liep het uit de hand. Hun bezoek bezorgden me heel veel spanningen. Zij hebben mij namelijk erg vernederd en zeiden altijd dat ik niks kon. Als de kinderen voor of tijdens hun bezoek zaten te klieren, sloeg ik ze met de vlakke hand in het gezicht.” Vooral haar twee zoons kregen er dan extra van langs, omdat zij zich in de twee herkende. “Ik had het gevoel dat ik er niet mocht zijn en zij dus ook niet.”

Van dat slaan heeft de Alblasserdamse veel spijt. Ze huilde: “Ik heb het er erg moeilijk mee en heb dit nooit zo gewild.”

Geen mattenklopper
Toch waren ook in deze zaak de verklaringen niet eenduidig. Zo had één van de kinderen geklaagd dat hij met de mattenklopper uit de kelder er van langs had gekregen. Dit blijkt echter onmogelijk te zijn. De familie had namelijk geen mattenklopper èn geen kelder. Ook de verklaringen dat de kinderen geprikt zouden zijn met een vleesvork en een schaar en dat er aan de oren en haren getrokken zouden zijn werden in twijfel getrokken.

Uitspraak
Desondanks eiste de officier een voorwaardelijke straf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar met als bijzondere voorwaarde verplicht reclasseringstoezicht, omdat volgens hem wel bewijs is voor het slaan met de vlakke hand. De uitspraak van de rechters in beide zaken is over twee weken.