ALBLASSERDAM – De jongste bezoekers van de Alblasserdamse Bibliotheek A tot Z kunnen op woensdag 18 mei kennismaken met de onvergetelijke figuren uit de boeken van Annie M.G Schmidt. Er zal worden voorgelezen, gekleurd en geknutseld. De schrijfster zou op 20 mei 2011 honderd jaar geworden zijn en dit maakt deze jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-middag extra bijzonder. De activiteiten vinden plaats van 14.30 tot 16.00 uur.

Activiteiten
Tijdens de Annie M.G. Schmidt-middag kunnen kinderen in de diverse vestigingen van de bibliotheek hun eigen Pluk Kraanwagentje maken. Ook zijn er kleurplaten die ingekleurd kunnen worden en wordt er voorgelezen uit ‘Pluk van de Petteflet’ of ‘Pluk redt de dieren’. De activiteiten worden georganiseerd voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Voor leden is de entreeprijs € 2,50 en voor niet-leden € 3,50. Kaartjes kunnen besteld worden via de webwinkel op onze website www.debibliotheekatotz.nl of aan de balie van een bibliotheekvestiging.

Jaarlijkse week
Ter ere van Annie M.G. Schmidt organiseert Uitgeverij Querido de jaarlijks terugkerende Annie M.G. Schmidt-week, dit jaar van 19 t/m 30 mei. Ieder jaar staat een ander boek centraal en verschijnen er speciale uitgaven. Omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat de schrijfster geboren is, staan er in 2011 12 boeken centraal. Elke maand wordt een herdrukte editie van haar eerdere boeken uitgebracht, zoals de nieuwe voorleesbundel ‘100 x Annie’ en een box met tien verschillende Jip en Janneke traktatieboekjes uit. De Annie M.G. Schmidt-middag is onderdeel van de Annie M. G schmidt-week en wordt jaarlijks georganiseerd in bijna alle vestigingen van de Bibliotheek A tot Z.

Annie M.G. Schmidt
Voorafgaand aan haar schrijverscarrière, was Anna Maria Geertruida Schmidt (geboren op 20 mei 1911) directrice van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen. Pas na de oorlog begon haar schrijverscarrière echt. In 1950 verschenen er drie bundels: En wat dan nog?, Het fluitketeltje en Brood en Mandelpers. Het fluitketeltje was haar eerste boek voor kinderen. Daarna begon ze met het schrijven van de verhaaltjes over Jip en Janneke, waarvoor Fiep Westendorp de tekeningen maakte, en vertaalde ze samen met Han G. Hoekstra de Gouden Boekjes. Later verschenen Abeltje, Wiplala, Minoes, Pluk van de Petteflet, Otje en nog veel meer boeken die nu allemaal klassiek zijn geworden. Voor haar werk kreeg ze veel waardering. Het mooiste was dat zij in 1988 uit handen van Astrid Lindgren de hoogste internationale prijs kreeg die er voor kinderboeken bestaat: de Hans Christian Andersenprijs. Op 21 mei 1995, in de nacht na haar vierentachtigste verjaardag, stierf Annie M.G. Schmidt.

In het kort
Wat         : Annie M.G. Schmidt-middag
Wanneer  : woensdag 18 mei 14.30 – 16.00 uur, in vestiging Heerjansdam van 13.00 – 14.30 uur
Waar        : alle vestigingen van de Bibliotheek A tot Z, m.u.v. de vestigingen Bolnes en Slikkerveer.
Toegang  : gratis
Voor wie  : kinderen van 6 tot 10 jaar