ALBLASSERDAM – Het was woensdag 20 april precies vijftig jaar geleden dat de Alblasserdammers Willem Lagendijk(82) en Sjaan Vogel (80) elkaar het jawoord gaven. Burgemeester Bert Blase bracht woensdag een bezoek aan het jubilerende echtpaar om hen te feliciteren met deze mijlpaal. De vier kinderen, twee zoons en twee dochters, waren hierbij aanwezig.

Omdat de gezondheid van mevrouw Lagendijk de laatste tijd achteruit ging, wordt zij sinds januari van dit jaar verzorgd in de Alblashof. Haar man woont nog wel op zichzelf en wordt iedere dag flink in de watten gelegd door zijn kinderen. Zo worden klussen in huis gedaan en wordt er eten voor hem gekookt. “Dat was wel nodig ook, want toen de vrouw weg was, at ik betrekkelijk weinig. Ik was niet gewend om voor mezelf te koken, want als ik terug kwam van de fabriek had Sjaan alles al geregeld. Heerlijk was dat. Nu maken de jongens het elke dag voor me klaar,” vertelt Lagendijk.

Scheepswerf en naaiatelier
Willem werd geboren in Ridderkerk en groeide op met acht zussen en drie broers. Van jongs af aan werkte hij in de scheepsbouw. “Ik begon als ijzerwerker bij Verolme. Later werd deze scheepswerf overgenomen door Van der Giessen de Noord en ben ik daar aan het werk gegaan.” Sjaan had één broer en is een geboren en getogen Alblasserdamse. Naast haar verzorgende taak als moeder, had zij lange tijd een eigen naaiatelier.

Visje uitgooien
De twee hebben elkaar leren kennen via verjaardagen. “De eerste man van Sjaan is op 28-jarige leeftijd overleden. Doordat de zus van hem omging met een broer van mij, zagen de vrouw en ik elkaar regelmatig. Toen ik pas een nieuwe platenspeler had die kon opnemen, spraken we af dat ik bij Sjaan thuis ‘lichte’ muziek op ritme op zou nemen. Op een dag heb ik een visje uitgegooid en vanaf die tijd ging het vanzelf,” aldus de Alblasserdammer.

Hoewel het met Willem naar omstandigheden goed gaat, hebben de laatste maanden flink op hem ingehakt: “Begin dit jaar moest Sjaan overgeplaatst worden naar de Alblashof. Dan krijg je toch een flinke draai om je oren hoor. Ook zie ik steeds vaker mensen om me heen wegvallen. Toch heb ik al met al een erg goed en gelukkig leven gehad met mijn vrouw en kinderen en heb ik een lekkere leeftijd bereikt. Vooral aan de ‘Rijnreisjes’ heb ik hele goede herinneringen.”

En het geheime recept voor zo’n lang huwelijk? “Geven en nemen. Dat is het belangrijkste in een huwelijk,” vertelt Willem. Sjaan knikt instemmend en zegt: “Zo is dat.”.

Deel dit bericht via...