DORDRECHT – De Alblasserdamse reddingsbrigade heeft zaterdag 9 april samen met de brigade van Dordrecht en Hardinxveld een grote oefening gehouden in de Dordtse Voorstraat. Het scenario was als volgt: door het stijgende water in de Rijn en de Maas liepen enkele woningen en straten in de binnenstad van Dordrecht onder water. In de Voorstraat was het nodig om de bewoners te evacueren. Dit kon alleen nog via het water, waarvoor de reddingsbrigades nodig waren. Foto’s en tekst: Laurens van Uden.

Voorafgaand aan de ontruiming en evacuatie van de panden aan de Voorstraat had een aantal bewoners geprobeerd op eigen gelegenheid een veilig heenkomen te zoeken. Zij waren hierbij te water geraakt en naar de Pottenkade gezwommen waar ze op redding wachtten. Deze slachtoffers waren onderkoeld en kregen een deken van de reddingsbrigade. Later zijn deze personen doormiddel van een bootje overgebracht naar de SIGMA tent om onderzocht te worden. Eén van de zwemmers werd onwel en verdronk bijna. Door het snelle optreden van de reddingsbrigade kon deze man aan boord van een boot genomen worden. Deze persoon had geen ademhaling en hartslag meer dus moest gereanimeerd worden.

De ambulancedienst kwam met een snelle boot ter plaatse om de reanimatie overnemen met behulp van de LUKAS (reanimatie apparaat). Deze persoon is met spoed via het water overgebracht naar de SIMGA tent waar hij verder behandeld werd. 

In een woning probeerde bewoners allemaal belangrijke spullen uit huis mee te nemen voordat ze het raam uit moesten en in de boot moesten stappen. Tijdens deze actie viel iemand van de trap en brak daarbij het bovenbeen. De reddingsbrigade klom via het raam naar binnen om eerste hulp te verlenen. De ambulancedienst werd via het water naar de woning gebracht en klom ook via het raam naar binnen om medische zorg aan het slachtoffer te verlenen. Het slachtoffer is op een redbrancard via het raam in de boot getild en overgebracht naar de SIGMA tent. De rest van de bewoners werden ook via het raam naar buiten gebracht en overgebracht naar de kant.

Deel dit bericht via...