NIEUW-LEKKERLAND – Tijdens de jaarlijkse bedrijvendag langs de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland op zaterdag 9 april kunnen mensen dit jaar alles te weten komen over de plaatselijke brandweer. Vanaf 09.30 uur gaat de poort bij de kazerne open voor belangstellenden. Ondermeer het personeel van de Waarschuwings –en Verkennings Dienst (WvD) is aanwezig om te vertellen over hun taak bij calamiteiten zoals de branden in Moerdijk en Kijfhoek. Zij zullen ook uitleg kunnen geven over radioactiviteit.

Tijdens de open dag worden diverse voertuigen buiten opgesteld. De korpsleden zullen beschikbaar zijn om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Op het buitenterrein mogen kinderen in de vorm van een spel met water spelen en spuiten. Op dit terrein wordt ook gepresenteerd wat de brandweertaken zijn bij auto-ongevallen. Rondom een autowrak worden de gereedschappen getoond, die nodig zijn in een ongevalssituatie.

Rookcontainer
“Maar dat is nog niet alles,” vertelt postcommandant Luuk van Zoest, tevens medewerker repressie&nazorg binnen Cluster De Waard. “In de kazerne gaan we een aantal kramen inrichten waar mensen informatie kunnen krijgen over bijvoorbeeld rookmelders en blusdekens. Verder plaatsen we een 40-voets container die we volzetten met rook en waar geïnteresseerden kunnen ervaren hoe het is om met een ademluchttoestel op de rug, gelaatstuk op het hoofd door een onbekende ruimte te lopen,” aldus Van Zoest. Uiteraard gebeurt deze oefening onder begeleiding van brandweerpersoneel. Om mee te mogen doen, moet de deelnemer minimaal 16 jaar oud zijn.

Doel
Het doel van de demonstratie is volgens de postcommandant drieledig. “We willen de bevolking de mogelijkheid geven om het nieuwe voertuig te bewonderen, dat in januari aan ons korps is overgedragen. Verder willen we mensen interesseren voor het werk bij de brandweer. We zijn namelijk op zoek naar mensen die ons personeelsbestand op peil kunnen houden. Tot slot willen we de bevolking kennis laten maken met het werk van de brandweer in de breedste zin van het woord.”

Behalve de open dag van de brandweer en presentaties van diverse bedrijven, is er ook een grote braderie/rommelmarkt bij de Maranathakerk. De entree is gratis.