ALBLASSERDAM – De ophaalbrug bij Haven Zuid (pal naast het Oceanco-terrein) in Alblasserdam wordt dinsdag 8 maart weer teruggeplaatst. De ophaalbrug is in november 2010 voor renovatie over water vervoerd naar aannemer Hollandia in Krimpen aan den IJssel. De renovatie bevatte werktuigbouwkundige-, elektromechanische – en civieltechnische werkzaamheden. Zo moest het hele remmingswerk worden vervangen. Door het terugplaatsen van de brug is de Alblasserdamse haven op 8 maart heel de dag voor scheepvaart gestremd. Dit bericht is aangevuld met foto’s die zijn ingestuurd door Jan Wijninga uit Alblasserdam.

Een grote kraan wordt op de Zuiderstek geplaatst om het brugdek en balans van de ponton op te tillen. Daarna zullen de onderdelen op de hameistijlen (stijlen van de ophaalbrug, waarop de balans rust) worden aangebracht. Hierna zal het elektrotechnische deel van de brug worden aangebracht. Dit zal nog tot eind maart duren. De oplevering staat gepland op 29 maart aanstaande.

Loopverbinding
De brug heeft jaren opengestaan, maar zal na de montage weer een belangrijke loopverbinding zijn om een rondje om de haven te kunnen maken. Het open- en sluit regime wordt momenteel opgesteld samen met de watersportverenigingen in de haven. Zodra het regime gereed is, zal de verbinding tussen de Zuiderstek en de centrumkant nabij Alblasserwerf mogelijk zijn. Stap voor stap ontwikkelt Haven Zuid zich tot een nieuwe toeristische toegangspoort naar regionale attracties zoals Kinderdijk, Biesbosch en historisch centrum van Dordrecht, het Groene hart en de haven van Rotterdam.